Orbán: Trump elhozza a békét

2024. január 3. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Valódi vadnyugati hangulatban, valódi cowboy-lendülettel búcsúzott az óévtől Orbán Viktor a TikTok-oldalán és a Facebookon. A kormányfő újabb Hatlövetű címen futó, vélhetően a fiatalokra pozicionált bejelentkezésében december 5+1 legfontosabb eseményét gyűjtötte össze.

Lássuk, milyen lövedékeket repít felénk:

  1. Egy többes szám első személyű megállapítással nyit, ami tulajdonképpen – és végre – összehozza jobb- és baloldalt: Orbán Viktor szerint ugyanis „vannak évek, amelyekben az a legjobb, hogy véget érnek. Így vagyunk mi 2023-mal.” Az évnek vége, a háborúnak sajnos nincs vége, a terrorveszély nő Európában, és a migrációs nyomás is egyre nehezebb – mondja, majd összegez: „’23-ban kellett a legény a gátra.”
  2. Rögtön a második pontban jön a foci, amit az indokol, hogy sorozatban a harmadik Európa-bajnokságra jutott ki a magyar válogatott. „Amikor először jutottunk ki, a pótselejtezőt megelőzően a norvégok röhögőgörcsöt kaptak. Most bezzeg a csoportbeosztásnál már nem tolongtak a csapatok” – jegyzi meg Orbán. „Szép év lesz '24” – zárja a második lövést egy focisikereket vizionáló reményteljes jóslattal.
  3. Recep Tayyip Erdoğan török elnök „Magyarország kiemelten fontos stratégiai szövetségeseként” nemrég járt Budapesten. „Ez egy erős ország, amely fejlődik, és már saját autómárkát előállítanak. Hoztak is belőle egy példányt. Cserébe egy lovat adtam. Sólyomra gondoltam először, de az biztos visszarepült volna, és akkor azt hitték volna Isztambulban, hogy rászedtük őket” – mondta Orbán Viktor. Az is kiderült, hogy a miniszterelnök csupa ilyen „egy lóerő 435-ért” jellegű üzletet szeretne kötni idén is.
  4. Decemberi nemzetközi sajtótájékoztatóját is szóba hozta Orbán, amely minden évben „nagy lehetőség számára, hogy kifejthesse az álláspontját fontos kérdésekben”: idén a legtöbben Ukrajna felől érdeklődtek. „Az álláspontunk világos, az Európai Unió rossz úton indult el, amikor úgy döntött, hogy megkezdi a tárgyalásokat Ukrajnával. Ebből még sok baj származik. És most az a dolga Magyarországnak, hogy ezeknek a bajoknak és károknak a számát csökkentse, illetve Magyarország feje fölül elhárítsa. Béke kell és tűzszünet.”
  5. „Ilyet se láttam még, pedig régóta koptatom a politika iskolapadjait: egy elnök, aki láncfűrésszel kampányol” – jegyezte meg a nemrég megválasztott argentin elnök, Javier Milei győzelmével kapcsolatban. Szerinte ez a gesztus nem volt indokolatlan, mert Argentína inflációja 100 százalék fölött is járt. „Sok sikert kívánunk Argentínának, Magyarországnak egy metszőolló is elég volt, hogy 10 százalék alá vágjuk az inflációt. Figyeljük, mit tesz az elnök, hátha tanulhatunk tőle gazdaságpolitikai mesterfogásokat. Nem kell sírnunk Argentínáért” – mondta a kormányfő.
  6. Búcsúzóul megérkezett az igazi cowboy: „2024 egy reményteljes év lesz, feltéve, ha sikerül rendet vágnunk Brüsszelben”, Donald Trump volt amerikai elnök pedig győz, és „elhozza nekünk a békét az ukrán háborúba”. Végül a miniszterelnök boldog új évet kívánt.

A videó amúgy gyors, lendületes, fiatalos, tiktokos; szavanként felvillanó feliratok teszik még könnyebben befogadhatóvá az üzeneteket. A hatlövetű szót aligha kell magyarázni, a militarista retorikához évek óta amúgy is vonzódó miniszterelnöktől sem lehet testidegen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!