Christopher Nolan sem találhatott volna jobb zenét Szijjártó legújabb videója alá

2023. december 16. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi világossá tettük a bolgároknak, hogy ha ezt huzamosan fenntartják, ha huzamosan veszélyeztetik a magyar energiaellátás biztonságát, akkor mi megvétózzuk a schengeni tagságukat” – mondja Szijjártó Péter külügyminiszter egy Facebookra feltöltött videóban, Christopher Nolan filmjeit megszégyenítően drámai zenei aláfestéssel.

A bolgár kormány novemberben jelentette be, hogy tranzitvámot vet ki a területén áthaladó, orosz eredetű gázra. Ezzel több kormányt is felbőszítettek, így a magyart is, ugyanis a térségben Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia számára mindenképp nagyon megugrott volna a földgáz ára. Bulgária azonban ezzel párhuzamosan nagyon szeretne csatlakozni a schengeni övezethez is, és ebben a kérdésben decemberben várható végleges döntés. Mivel a gáztranzitdíj mindenképp felbőszített legalább egy olyan EU-tagállamot (Magyarországot), amelyik képes megvétózni Bulgária schengeni tagságát, a szófiai kormány a héten bejelentette: mégsem vezetik be a tranzitvámot. Egy nappal később a Financial Times meg is írta, hogy a bolgárok a magyar vétótól tartva visszakozhattak.

Szijjártó most feltöltött interjúja alapján a Financial Times értesülései helyesek voltak, a magyar kormány tényleg a schengeni csatlakozás vétójával fenyegette meg a bolgárokat. „Ez egy ellenséges lépés volt, egy botrányos és ellenséges lépés” – mondja a videón Szijjártó a tranzitdíj bevezetéséről.

A külügyminiszter szerint ha a bolgárok tényleg visszavonják a gáztranzitdíjról szóló jogszabályt, a magyar kormány is eláll a vétótól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!