Botránybíró, botránypálya, vágóhíd – az Origo rájött, miért nem nyert a Fradi a Genk ellen

2023. november 10. – 04:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik napja képtelen túllépni a kormánymédia és a Fradi drukkerei azon, hogy november 5-én, vasárnap az FTC 2-1-re kikapott a Kecskemét otthonában. Már a meccs után többen óvást követeltek a Ferencváros szurkolói oldalainak kommentelői közül, méghozzá két okból:

  1. vizes volt a pálya,
  2. a kecskeméti Szalai Gábor meghúzta Cebrail Makreckis haját, de csak sárga lapot kapott érte, nem pirosat.

A meccs az elmúlt napok esőzései miatt valóban sárdagonya volt, a KTE ugyanis az egyetlen csapat a magyar első osztályban, amelyiknek nincs felújítva a stadionja. Nemcsak a lelátók nagyobb része fedetlen, de a pályának sincs megfelelő vízelvezetése. Utóbbi kötelező lenne, de a KTE haladékot kapott a felújítás elvégzésére a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, mert miután 2021-ben a harmadosztályból másodosztályba, majd 2022-ben a másodosztályból az első osztályba jutott a csapat, rengeteg átalakítást kellett elvégezniük az eleve rossz állapotú Széktói Stadionon, és a KTE messze nem tartozik az élvonal gazdagabb csapatai közé.

A meccs után még Kubatov Gábor, a Fradi elnöke is megosztott egy képet a Facebookon a fröcsögő vízről azzal a kommenttel, hogy: „Kommentár nélkül…”

„Ne kommentár nélkül, hanem óvni kell! A magyar focit leégetik az ilyen döntésekkel, hogy engedik lejátszani ilyen talajon a meccseket! Ráadásul az EKL- ben az év meccsét kell játszanunk és itt nagyon csúnya dolgok történhettek volna sérülés szempontjából!” – tanácsolta rögtön Kubatovnak egy kommentelő.

Hogy a drukkerek dühösek, ha veszít a csapatuk, valahol érthető, de nehéz is lenne úgy lenyugodniuk, hogy a fideszes média a meccs után rég nem tapasztalt hisztibe kezdett.

Az Origo első tudósításában még viszonylag igyekezett a tényekhez ragaszkodni, csak a címbe írták bele, hogy „Botrányos, NB III.-as pálya Kecskeméten – Hogy lehetett ezt a meccset lejátszani?”. Nagyot nem tévednek, ez a pálya három éve még tényleg NB III.-as pálya volt, és a bíró tényleg dönthetett volna úgy, hogy a pálya nem alkalmas ennyi vízzel a mérkőzés megtartására – de nem így döntött.

A KTE egyébként játszott már hasonló mennyiségű vízben NB I.-es meccset ugyanezen a pályán, az előző szezonban a Mezőkövesd ellen, akkor a Mezőkövesd nyert 1-0-ra.

Az Origo hétfőn sem engedte el a témát, Mi van a példátlan kecskeméti futballbotrány hátterében? címmel írtak cikket, aminek már az elején leszögezték, hogy a Fradi lényegében nemzeti kincs, hiszen a csapat nemzetközi szereplései növelik az ország koefficiens értékét. „Mindezt nem azért írjuk le, hogy azt sugalljuk: csomagolják vattába a Fradit (épeszű ember ilyet nem gondol), csak azt akartuk jelezni, hogy olykor nem ártana kicsit gondolkodni, és előre látni is” – írta a szerző, és vasárnap után hétfőn is leírták: szerintük nem lett volna szabad megtartani a meccset.

Ez a cikk hosszan írt a hajhúzásról is, a szerző nem is rejti véka alá, hogy szerinte itt piros lapot kellett volna adni a kecskeméti Szalainak. Arról, hogy ugyanezen a meccsen Ramírez a Fradiból két kézzel rántotta le a KTE-s Szabó Alexet, ami csak tizenegyest ért, de sárgát nem*, vagy amikor Lisztes tűzött össze Vargával, nem esett szó.

Közben a Fradi videóelemzője arról posztolt a Twitteren, hogy a kecskemétiek „nem is akarták, hogy jó legyen a pálya”, mert nem mentek fel a meccs előtt pályamunkások a játéktérre. Hogy pontosan mit kellett volna csinálniuk egy vízelvezető rendszer nélküli pályán, nem derült ki.

Még hétfőn megérkezett a Magyar Hírlap véleménycikke is, Vágóhídra küldték a futballistákat Kecskeméten címmel. Erős cím, és valóban: bár senki nem sérült meg, 2023. november 5. a magyar labdarúgás fekete napja, botrány, tragédia, nincsenek szavak.

Hétfőn délutánra a Mandiner is megérkezett a buliba az Idáig süllyedt az NB I? – Nyolc súlyos kérdés a Kecskemét és az FTC botrányos mérkőzése után címet viselő dolgozattal, amiben már fel is teszik a kérdést: miért nem egyezett bele a KTE vezetése a Fradi kérésébe, hogy halasszák el a meccset? A Mandiner szerzője úgy tesz, mintha nemcsak az nem számítana ilyenkor, hogy minden jegy elkelt a stadionban, de az sem, hogy – ha tetszik, ha nem – a magyar bajnokságban egy kicsit minden csapat jobban készül a Fradi elleni meccsre, egy kicsit mindenki a Fradit akarja megverni, és arra, hogy valaki meglepje a 34-szeres bajnokot, aki mindenki másnál több pénzből, mindenki másnál mélyebb keretből, mindenki másnál jobb körülmények között dolgozik, a legjobb alkalmak azok a napok, amikor az FTC éppen a fontos nemzetközi meccseire készül, mint amilyen ez a hétvége is volt. Arról nem is beszélve, hogy a KTE akármennyire szerette volna megtartani a meccset, ha a játékvezető úgy dönt, nem tartják meg, akkor nem lett volna megtartva. Ebből a szempontból kissé álságos a Kecskemétet okolni emiatt.

De a Mandiner cikkének legjobb része nem is ez, hanem az alábbi mondat:

„Miért engedélyezi az MLSZ, hogy a magyar kormány elismerésre méltó törekvése, a stadionrekonstrukciós program ellenére az NB I-ben még mindig ilyen minőségű talajon játsszanak élvonalbeli mérkőzéseket?”

Arról nem is beszélve, hogy a cikk eredeti verziójában a magyar kormányt még nagy M-mel és nagy K-val írták, ezzel azt a látszatot keltik, mintha a KTE valamilyen ördögi szándékkal eddig kifejezetten elugrott volna a stadionrekonstrukciós támogatások elől. Pedig ilyen nem történt, abban az országban, ahol már NB III.-as és külföldi csapatok is kapnak pénzt stadionfelújításra, a Kecskemétnek valahogy eddig nem nagyon jutott.

Kedden és szerdán már lenyugodni látszottak a kedélyek, csak a Fradi szurkolói blogján voltak a KTE-meccsel foglalkozó kommentek (Szalai „nem csak a futbal szabály ellen vétett, de emberi méltóságában is megsértette Makreckist”), de aztán csütörtökön, amikor a Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a Konferencia-liga csoportkörében a Genk ellen, ez jelent meg az Origón:

A botránybíró és a kecskeméti botránypálya elvett egy győzelmet a Fraditól.

Maga a cikk egyébként nem is említi a Kecskemét elleni hétvégi mérkőzést, csupán a Genk elleni meccs összefoglalója. De ezek szerint az Origo univerzumában már a csütörtöki döntetlenről is a KTE saras pályája tehet – ahol egyébként minden riogatás ellenére az égvilágon senki nem sérült meg.

És történik mindez úgy, hogy mindannyian tudjuk: ha a Fradi simán megveri 3-0-ra a Kecskemétet, most senkinek semmi gondja nem lenne semmivel. Mert ha nyernek, akkor a fradisták még élvezni is tudják a sarat, mint a két évvel ezelőtti kupameccsükön Dorogon, pedig akkor még hó is volt. Akkor valahogy senki nem siránkozott a sérülésveszélyen.

-----------------

* Frissítés 11:52 – A poszt eredeti verziójában helytelenül szerepelt, hogy Ramireznek már volt sárgája, amikor lerántotta Szabót, a hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!