Vona Gábor 15 éve még arról értekezett, miért gyilkolnak a cigányok

2023. szeptember 7. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vona Gábor bejelentette a Második Reformkor nevű párt megalakulását: a korábban civil szervezetként működő egyesület szerinte „az egyik legnyitottabb” szervezetté vált, az új párt célja pedig az lesz, hogy „hidakat építsenek”.

Vona Gábor 2006 és 2018 között volt a Jobbik elnöke. Ebből a bő tíz éves szakaszból videók és azokból származó idézetek segítségével vázoljuk fel Vona Gábor rövid politikai portréját.

2008: A Magyar Gárda alapítója elmondja, milyenek a cigányok

„Ki kell mondani sajnos, hogy ma Magyarországon – ez nem kollektív ítélet, de sajnos a nagy többségére igaz a cigány kisebbségnek – a jelen pillanatban olyan környezetben élnek, olyan környezetben nőnek fel és szocializálódnak, hogy

magyart megverni, meggyilkolni, megrövidíteni, meglopni, megcsalni az érdem.”

2010: Gyűjtés a legízlésesebb zsidózásokból

Rövid összeállítás olyan idézetekkel, mint a „már a könyökömön jön ki a holokauszt,”, vagy hogy „milyen nemesen, milyen méltóságbeli és egyszerű módon vertük bele az SZDSZ gőgös orrát a padlóba”.

2014: Vona Gábor szerint újra be kellene vezetni a halálbüntetést

Részlet a rövid videóból: a Jobbik céljai a csendőrség, halálbüntetés és kémiai kasztrálás bevezetése, ami egy „nagyon ártatlan kémiai beavatkozás, amely abban segít, hogy lehűtse azoknak a kedélyeit, akiknél túlszaladt a pumpa”.

2014: Jobbik-gyűlés az egykori esztergomi zsinagógában

Ebben a kampányrendezvényben kódolva volt a feszültség. A jobbikosokat tüntetők várták a volt zsinagóga előtt, Vona Gábor viszont megmagyarázta, hogy miért nincs baj ezzel a rendezvénnyel: „Ha én antiszemita vagyok, akkor miért jövök zsinagógába? Azért jövök zsinagógába, mert nem vagyok antiszemita és nem vagyok náci! (…)

A magyar ember történelmileg, kulturális, de tovább megyek, biológiailag is vagy történelmi szempontból is alkalmatlan a rasszizmusra.”

Végül persze előkerül a holokauszt is, illetve az, hogy Vona szerint egyesek hogyan élnek vissza vele: „ez az igazi rasszizmus, ez az igazi antiszemitizmus: amikor valaki a saját szülei, nagyszülei tragédiáját arra használja föl, hogy ócska, politikai és gazdasági haszonszerzést folytasson, hogy mint valami furkósbotot, használja a holokausztot, amivel a magyar társadalom fejét veri. Mesterségesen bele akarja táplálni a magyar emberekbe a bűntudatot – na ez a rasszizmus, és ez az, amit én visszautasítok.”

2016: A náci barátról

Ebben a videóban a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt azt mondja, hogy ő náci, Vona pedig azt, hogy Tyirityán a barátja, akkor neki van náci barátja?

Vona Gábor: „Ezek szerint igen. De most akkor mit csináljak?”

2017: Akkor most van cigánybűnözés?

Vona itt arról beszélt, hogy ha valakit megbántottak a politikájuk során, akkor „hajlandó bocsánatot kérni”. Ezután arról kapott kérdést, hogy miután többször beszélt korábban a cigánybűnözésről, szerinte továbbra is van cigánybűnözés?

Vona Gábor szerint „amennyiben a cigánybűnözésen azt értjük, amit a Jobbik mindig is értett, akkor ez a fogalom egy létező jelenséget takar. Ugye ez arra vonatkozott, hogy

vannak olyan speciális bűnelkövetési formák, és vannak olyan speciális kriminológiai jelenségek, amik a cigány kisebbségre jellemzőek.

Van egyébként, hogyha ön megnézi a kriminológiai tankönyveket, akkor van női bűnözés is, van fiatalkorú bűnözés is. Ez nem jelenti azt, hogy minden nő vagy minden fiatalkorú bűnöző lenne, hanem ezek kriminológiai fogalmak, a Jobbik mindig ebben az értelemben használta ezt a kifejezést. (...) De itt nem a fogalom a lényeg, felőlem hívhatjuk strandpapucsnak is, hanem maga a jelenség.”

2019: Sziasztok, dude-ok, újra itt a vlog

Ebben a rövid ráadásvideóban már Vona 2018-as lemondása után járunk: Vona Gábor rappel, mindössze pár másodperc, küldjük mindenkinek, aki szereti:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!