Vona Gábor bejelentette, hogy párttá alakul a Második Reformkor Alapítvány

2023. szeptember 7. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Vona Gábor által alapított Második Reformkor alapítvány kilép a civil közéletből, és párttá alakul – jelentette be a politikus közösségi média felületein.

Vona elmondta, hogy sok párt van Magyarországon, de a közösségüket egyik sem tudja képviselni. „Úgy döntöttünk, hogy párttá alakulunk” – jelentette be. A jövőben is Második Reformkor néven folytatják, terveik szerint a „reformkoriság” mentén fognak politizálni. „Ki akarunk lépni a cinimizmusból, csak a saját ügyeinkkel akarunk foglalkozni és hidakat építeni” – mondta. Vona kiemelte, hogy nem terveznek együttműködni az ellenzéki pártokkal és a Fidesz-KDNP-vel sem.

Bejelentése elején Vona a 2019-ben általa alapított Második Reformkor Alapítványról beszélt. A politikus szerint annyit fejlődtek az utóbbi időben, hogy váltaniuk kellett az egyesületi formára. Felidézte, hogy több tartalmat is csináltak, szavazásokat, kiállításokat is szerveztek.

„A civil szervezetek között a Második Reformkor az egyik legaktívabbá vált, és egyben a legnyitottabbá is”

– mondta. Vona Gábor szerint nagyon komoly munkát végeztek, de a háttérben zajlott a közösségépítés is. „Nagyon jó csapat gyűlt össze az ország, sőt a világ minden pontjáról.” Hozzátette, hogy nem tartottak tagtoborzást, mert az emberek maguktól érdeklődtek és találták meg őket.

Sokat beszélgettek, hogy mit jelent számukra a Második Reformkor, időközben pedig kialakult egy víziójuk arról, hogy az országban lehet még egy reformkor. „Kezdett kirajzolódni a civakodó Magyarország helyett egy egységes ország képe” – mondta. Politikai szemléletüket „reformkoriságnak” nevezték el, amivel egyesíteni szeretnék az országot. Realizálták azt is, hogy tudnak mást mondani a többieknél, időközben pedig kialakult egy „identitásuk” is. Ezek Vona szerint mind arra mutatnak, hogy a Második Reformkornak ki kell lépni a civil közéletből, és be kell lépnie a pártpolitikába. „Jegyezzétek meg a 2RK-t, mert sokat fogjátok hallani a jövőben!”

A párttá alakuló alapítványnak időközben elindult a weboldala is: a 2rk, azaz a Második Reformkor elnöke Vona Gábor lett, munkáját hat alelnök segíti, de van pártigazgatója, kommunikációs és szakmai igazgatója és szóvivője is a pártnak.

A Jobbik korábbi elnöke szerda délelőtt egy visszaszámlálót posztolt Facebook-oldalára, amiből arra lehetett következtetni, hogy csütörtök délelőtt csinál valamit. A Magyar Nemzet már két hete azt írta, hogy Vona pártot alapíthat. A visszatérése körüli találgatásokat erősítette, hogy Facebook-oldalán a profilképét és borítóképét is fehérre változtatta, és ugyanez történt a Második Reformkor Alapítvány felületén is.

Vona pár hete a BIZness podcast vendégeként arról beszélt: nem tartja kizártnak, hogy visszatér a politikába. „Van mondanivalóm, van politikai ambícióm még” – mondta. Arról is beszélt, hogy a politikába való visszatéréséhez az kell, hogy úgy érezze: amit a politikában tud tenni, az hasznosabb, mint amit civilként egy alapítvány keretein belül tud tenni.

Vona a 2018-as országgyűlési választás után távozott a Jobbik éléről, majd másfél évvel később ki is lépett a pártból. A politikus ekkor azt mondta, hogy visszavonul a politikától, de 2021-ben megalapította a Második Reformkor Alapítványt, könyveket, publicisztikákat írt. Emellett egészen idén augusztusig szerepelt az ATV Öt című műsorában, ahonnan saját döntésére távozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!