Bencsik Gábor szerint kényszerítették Szoboszlait, hogy letérdeljen az első Liverpool-meccse előtt

2023. augusztus 14. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétvégén két magyar válogatott futballista is debütált a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben: Szoboszlai Dominik végigjátszotta a Chelsea–Liverpool-rangadót, Kerkez Milost pedig a West Ham elleni meccs legjobbjának választották a Bournemouth-drukkerek.

A magyar foci jó 15 éve nem járt ilyen magasságokban, utoljára a kétezres évek közepén fordult elő olyan, hogy két magyar futballista is rendszeresen játszott az angol első osztályban: Király Gábor az újonc Crystal Palace-ban védett, míg Gera Zoltán a szintén újonc West Bromban lőtte a gólokat a 2004/2005-ös szezonban.

Azóta változott egy s más a magyar fociban, gombamód szaporodtak az akadémiák, épült sok szép stadion, de az utánpótlás sehogy sem akarja ontani a tehetségeket, hiába vizionált Orbán Viktor 2007-ben tíz éven belül ötven topligás magyar játékost, ez eddig nem valósult meg. Éppen ezért nagyon meg kell becsülni Szoboszlait és Kerkezt (egyikük sem a hazai akadémiai képzés terméke).

Szóval akár önfeledten is lehetne annak örülni, hogy végre van két fiatal magyar focista, akik hétről hétre a legmagasabb szinten bizonyíthatnak. De van itt egy kis gond: ahogy arra Bencsik Gábor, a Demokrata szerzője felhívta a figyelmet, Szoboszlai a csapattársaihoz hasonlóan letérdelt a kezdőrúgás előtt a Stamford Bridge-en. Ez látható Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-videóján is.

És Bencsik szerint ez nem helyénvaló, mert mint tudjuk, a magyar ember csak Isten, a haza és a szerelme előtt térdel le. Véleménye szerint a rasszizmus elleni kiállást jelképező térdelés egy hazugság, amiről neki a KISZ és az Internacionálé jut az eszébe.

„Nem tehetnek róla, ahogy azok sem tehettek róla, akiknek itt Magyarországon negyven éven át kellett énekelniük az Internacionálét, be kellett lépniük a KISZ-be, és csöndben kellett maradniuk, amikor a szónok azt mondta, hogy éljen a szovjet-magyar barátság. Tudta a szónok, hogy ez hazugság, sőt azt is tudta, hogy a közönség tagjai is tudják, mégis mondta, mégis csöndben maradtak. Élni kellett, és élni csak valamennyi megalkuvással lehetett. Legalább a csöndben maradással.

Szerintem a britek is itt tartanak már. Akik a futballistákat rászorítják a térdelésre, tudják, hogy a futballisták tudják, hogy ez az egész hazugság, a térdelés nem bátor kiállás, hanem ellenkezőleg, megalkuvás – de hát élni kell. Sőt ők maguk is, az edzők és menedzserek, akik a játékosokat rászorítják a térdelésre, ők is tudják, hogy ez a részükről megalkuvás, a klubtulajdonos is tudja ezt, de hát a szponzorok meg a média, élni kell. Szegény fiúk. Miért kell nekik máris megalkuvást tanulniuk?” – idézte Bencsik Gábor írását a 444.

Bencsik Facebook-oldaláról nem sokkal később el is tűnt ez a bejegyzés. Egy újabb posztban aztán azt írta: „Volt itt egy bejegyzés a térdelő focistákról. Kénytelen voltam törölni, olyan áradata szabadult el a mocskolódásnak. Sajnálom, mert volt sok értékes, tovább gondolandó hozzászólás is, de úgy látszik, vannak témák, amikre nem szabad ráengedni az indulatokat. Máskor jobban vigyázok.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!