Ha szkítának érzi magát, eljött az ön ideje!

2023. július 1. – 11:18

Ha szkítának érzi magát, eljött az ön ideje!
Pócs Alfréd – Fotó: Egységben a Városért Egyesület / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetiséggé akarnak válni Magyarországon a szkíták – aláírásgyűjtést indított az ügy érdekében Pócs Alfréd egri önkormányzati képviselő, aki a pandémia idején ortopéd szakorvosként áltudományos nézeteket hirdetett, majd munkásságával elnyerte a Laposföld-díjat, írja a Népszava a valasztas.hu alapján.

A Nemzeti Választási Iroda átadta az íveket, kezdődhet az aláírásgyűjtés. A valasztas.hu oldalon közölt információk szerint előzőleg a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a kezdeményezést, amely egy magánszemélytől ered.

A magánszemély Pócs Alfréd, aki 2019-ben az Egri Városvédők Egyesülete jelöltjeként kapott 5 százalékot az egri polgármesteri posztért indulva, így a kompenzációs listáról bekerült a közgyűlésbe. Az Orvosok a Tisztánlátásért Egyesület egyik vezetőjeként előszeretettel hangoztatta vírusszkeptikus véleményét, kampányolt a maszkviselés ellen, de az 5G-s mobiltornyok egészségre káros hatásait is taglalta, sőt, ilyen tüntetést is szervezett az egyesülete Egerben. A pandémia idején áltudományos nézeteket hirdetett, Gődény György szűk köréhez tartozott. A Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott tőle, a gyöngyösi kórház – mivel rendelési időben se volt hajlandó maszkot viselni – elbocsátotta. A Szkeptikus Társaság 2021-ben többek között neki ítélte oda a mérsékelten hízelgő Laposföld-díjat.

A nemzetiséggé nyilvánításhoz legalább ezer olyan személy érvényes aláírására van szükség, aki az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát. Ez azonban csak az első lépés, a döntő szót a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása ismeretében az Országgyűlés mondja ki.

A szkíta nyelvet beszélő ókori kelet-európai és közép-ázsiai etnikai csoportokról sok elmélet, legenda és téveszme kering, jórészt a szélsőjobboldalon. Annak, hogy a magyar parlament nemzetiségi státuszt adjon az állítólagosan ma is létező szkítáknak, egészen kicsi esélye a lap szerint. A kisebbségi törvény tizenhárom nemzetiséget sorol fel: ez a szám a kilencvenes évek első fele, a törvény elfogadása óta változatlan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!