Mit gondol, hogyan számolt be a tanártüntetésről a kormánymédia?

2023. június 16. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tüntettek pénteken a Kossuth téren a sokat bírált státusztörvény bevezetése ellen, miközben odabenn a parlamentben éppen zajlott a törvényjavaslat vitája. Előbbiről itt, utóbbiról itt írtunk.

De vajon hogyan számolt be az eseményről a kormánymédia? Kiegyensúlyozottság és szigorú szakmai alapelvek, közmondásos morális fölény, lássuk hogy működött ez ma a gyakorlatban! Két platformot néztünk meg: az Origót, mint a messze legnagyobb elérésű hardcore kormánybarát hírportál, és az MTI-t, ami pedig a nemzeti hírügynökség, közpénzmilliárdokból működik, és szakmai küldetése mindenről beszámolni, ami igazán fontos.

Pénteken este 10-kor, a tüntetés kezdete után nagyjából öt órával az MTI hírei között egyetlenegyet sem találtunk, ami a tüntetésről szólt volna. A legközelebb hozzá ez a hír állt:

Elemző: a pedagógusok életpályamodellje ellen dolgozik a baloldal Brüsszelben

Budapest, 2023. június 16., péntek (MTI) – A pedagógusok életpályamodellje ellen dolgozik a baloldal Brüsszelben – mondta Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatornán péntek este.

A pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat célja, hogy a tanárok megbecsülést, a diákok versenyképes tudást kapjanak. A kormány javaslata a tanulókat helyezi a középpontba, az ő fejlődésük a legfontosabb. Ezeknek a céloknak a megvalósításáért a kabinet képviselői hosszasan egyeztettek a szakmai szervezetekkel, parlamenti pártokkal, és ennek alapján módosították a javaslat szövegét – hangoztatta az elemző. A baloldal ezzel szemben különböző „erőszakos, trágár” akciókkal próbálja felhívni magára figyelmet, ahogy évekkel ezelőtt a munka törvénykönyvével kapcsolatban tette. Kritikái azonban nem szakmaiak, csak politikai terméket próbál létrehozni, ürügyeket keres – vélekedett Zila János.

Néhány hír, ami ezekben az órákban fontosabb volt az MTI számára, mint a tüntetés:

  • Új helyszínen, Balatonalmádiban várja az érdeklődőket az 5. Bondoró Fesztivál
  • A montenegrói labdarúgó-válogatott edzése Podgoricában
  • Megállapodott az EU és Mexikó, modernizálják kereskedelmi megállapodásukat
  • Jégkorong Erste Liga – Kanadai légiós Miskolcon és Gyergyóban
  • Korlátozná a külföldiek tartózkodási és munkavállalási lehetőségeit az új finn kormány

A „tüntetés” keresőkifejezésre a legfrissebb találatok csütörtöki hírek, „A három napja tartó repülőtéri blokád ellenére sem tárgyal a tüntető farmerekkel a mexikói elnök”, illetve „Az egyre mélyülő libanoni gazdasági válságban bankfiókokat támadtak meg tüntetők Bejrútban”.

És itt jön a váratlan fordulat: este negyed 11-kor végül megjelent egy beszámoló, „Az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tüntettek az Országház előtt” címen, amiben három mondatnyi felvezetés után az összes ellenzéki párt képviselőjéről leírták, hogy mit mondott.

Na és mi a helyzet az Origón? Itt találtunk a címlap tetejétől nagyjából három görgetésnyi mélységben elrejtve egy „Újabb óriási kudarc a baloldali tüntetés Budapesten” című cikket. Ez másfél bekezdés szöveg plusz három fotó terjedelemben számol be a történtekről, ebben sikerül összesen 8 alkalommal leírni a „baloldal” kifejezést.

Az Origón egyébként az egész tüntetés alatt ez volt a vezető anyag:

Ha most a szívéhez kapott, hogy hogy a fenébe maradhatott le egy ekkora katasztrófáról, és miért nem ez folyik az összes létező hírforrásból egész nap: azért, mert a címben megénekelt vulkánkitörés 1883-ban történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!