Valamiért nagyon nem akarta megköszönni a hegymászó, hogy Gelje serpa a hátán cipelve mentette meg az életét

2023. június 7. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a Mount Everest meghódítása egyre kevésbé számít a kuriózumnak, viszonylag keveset beszélnek az emberek azokról a nepáli serpákról (a Telexen részletesen foglalkoztunk velük), akik ezt a távot már rutinszerűen teszik meg. Éppen ezért szólt akkorát a 30 éves Gelje serpa videója, amelyben bemutatta, hogyan mentettek meg egy maláj hegymászót a halálzónából úgy, hogy a serpa szó szerint a hátán cipelte le a férfit a hegyről.

Az ember azt gondolná, hogy a bajba jutott hegymászó egy életen át hálás a serpának, amiért ilyen emberfeletti teljesítménnyel mentette meg az életét, de az Independent szerint a helyzet pont az ellenkezőjét mutatja:

a maláj hegymászó nemrég nemes egyszerűséggel letiltotta Gelje serpát az Instagramon.

Azt senki sem érti, hogy erre mi szükség volt, vagy mi volt az értelme, mindenesetre az internetes népharag és lincselés hamar utolérte a férfit.

Fotó: Gelje Sherpa
Fotó: Gelje Sherpa

Ravichandran Tharumalingamot a mentőexpedíció után repülőre tették, és egészen hazáig repítették, ahol körbejárta a helyi sajtót az élményeiről mesélve. Azonban az internetezők hamar észrevették, hogy Ravichandran több helyen is a mászást szervező partnercégének köszönte meg a segítséget sőt, egy alkalommal konkrétan azt írta egy posztban, hogy az életét is nekik köszönheti. Ami kicsit erős állítás annak tudatában, hogy a fél világ látta, ahogy egy serpa hátára kötözve viszik le a Mount Everestről.

A férfit hamar elkezdték felkérdezni a kommentelők, mire nemes egyszerűséggel letiltotta Gelje serpa profilját, illetve törölte a róla szóló kommenteket, ami csak olaj volt a tűzre. Az 58 éves hegymászó egyébként nem most kezdte, 2007-ben például nyolc ujját is elvesztette fagyás miatt egy expedíción a Mount Everestre.

Valószínűleg a hegymászóközösség nyomására, de végül Ravichandran levette a tiltást Gelje serpáról, majd több posztban magyarázkodott, de hozzátette, hogy már hetekkel ezelőtt megköszönte a serpának. Gelje erre egy nappal később a hegymászót kritizáló posztokat kezdett el megosztani, az egyikben hálátlan gyökérnek nevezték. (Independent)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!