Japán megszámolta a szigeteit, és rájött, hogy kétszer annyi van, mint hitte

2023. március 3. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

A legjobb érzés a világon, ha találunk a kabátunk zsebében egy évekkel korábban ottfelejtett – és azóta az értékéből sokat vesztett – ezrest, de már néhány extra, bélésbe tévedt aprónak is nagyon lehet örülni. Vagy ha egyszer csak előkerül a kanapé alól a kedvenc zoknink párja. Esetleg rábukkanunk egy doboz jégkrémre a mélyhűtőben, amiről azt se tudtuk, hogy van.

Nos, mindezek meg se közelítik Japán meglepetésszerű felfedezését: az ország úgy döntött, újraszámolja a szigeteit,

és talált hétezret, amiről korábban azt sem tudta, hogy léteznek.

A Japán fennhatósága alá tartozó területek digitális feltérképezése után kiderült, hogy az országhoz 14 125 sziget tartozik, ami majdnem a duplája annak, amiről eddig tudtak: a japán parti őrség 1987-es jelentése óta ugyanis hivatalosan csak 6852 szigetet tartottak számon.

Azt a japán hatóságok is hangsúlyozták, hogy a felfedezés nem változtatja meg a Japán birtokában lévő földterület nagyságát, csupán sokkal részletesebb képet ad róla – írja a CNN.

Bár nincs nemzetközi megállapodás arra vonatkozóan, hogy hogyan kell megszámolni a szigeteket, a japán hatóságok ugyanazt a kritériumrendszert használták, amit a 35 évvel ezelőtti felmérés során. Eszerint csak azokat a természetes eredetű szárazföldi területeket számolták meg, amelyeknek a kerülete legalább 100 méter. A mesterségesen rekultivált területeket nem vették számításba.

A Japánt körülvevő kisebb szigetek egyébként számos területi vita tárgyai. Japán a második világháború óta igényt tart az oroszok által elfoglalt déli Kuril-szigetekre, amelyeket Tokió Északi Területeknek nevez. Japán azt is állítja, hogy a jelenleg általa igazgatott Szenkaku-szigetekre is történelmi igényt tarthat, de ezt Kína már többször kétségbe vonta. Japán Dél-Koreával is több mint 70 éves vitában áll. A konfliktus középpontjában a Japán-tengeren található, Szöul által Dokdónak, Tokió által Takesimának nevezett szigetcsoport áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!