Semjén Zsolt szerint az Osztrák–Magyar Monarchia természetesebb egység volt a mai EU-nál

2023. február 21. – 00:12

Másolás

Vágólapra másolva

Néhányan talán ismerik azt a legendás videót, ami a Vice nevű online lap cikkírási folyamatát hivatott kifigurázni, és ahol egy csávó becsukott szemmel hajigál egy dildót egy teleírt mágneses táblára, hogy aztán megszülessen a „Bemutatjuk Venezuela transzgender ketamindílereit” című cikk. Első ránézésre valahogy így tudtam volna elképzelni azt a folyamatot is, melynek végén hétfő este 22:49 perckor az MTI-ben megjelent egy hír „Semjén Zsolt: Az Osztrák–Magyar Monarchia természetesebb egység volt, mint ma az EU” címmel,

csakhogy ez nem szatíra, tréfálkozás, vicces meme, hanem tényleg ezt mondta a miniszterelnök-helyettes egy Mária Teréziáról szóló könyv bemutatóján Budapesten.

A beszámoló szerint egészen pontosan azt mondta, hogy „Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák–Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió”, aztán azt is megjegyezte, hogy „nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett”. Semjén szerint az itt élő népeknek reálisabban és méltányosabban kellene megírniuk a Habsburg Birodalom történetét, amelynek egyik fontos része Mária Terézia uralkodása.

A miniszterelnök-helyettes szerint Mária Terézia józan ésszel és vallásos lelkiismeretességgel uralkodott, és ugyan konzervatív volt, de felismerte az idők szavát, átlátta saját korának problémáit és megfelelő válaszokat adott rájuk. Számos nagyszabású intézkedése volt például az egészségügy, az oktatás, vagy a jobbágyság helyzetének javítása terén, melyek miatt joggal nevezhető konzervatív reformernek. Ez amúgy tényleg így is van, a kezdeti problémák után 1780-as haláláig viszonylagos béke és fejlődés jellemezte birodalmát, és számos fontos rendelettel segítette az ország fejlődését. Beleértve ebbe az 1777-es, az általános műveltségi szint emelésére szolgáló Ratio Educationist is, amely kivette az oktatás szervezését az egyház kezéből.

Az oktatás helyzetét amúgy manapság is komoly viták övezik, ahogy az például ebből a hétfői videónkból is látszik, de Semjén valószínűleg nem emiatt emlegette ilyen nosztalgikusan a monarchiát. Az, hogy pontosan miért gondolja úgy, hogy természetesebb egység volt a mai EU-nál, amelyből a kormánynak esze ágában sincs kilépni, és ami ugyanakkor a kormánypárti Magyar Nemzet egyik cikke szerint egyébként a gonosz birodalma, nem derült ki az MTI híréből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!