Gulyás: Soha nem is volt kérdés, hogy maradjunk-e az Európai Unióban

2023. február 16. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Unió valójában társadalompolitikai és kulturális kérdések miatt akadályozza a Magyarországnak járó pénzek kifizetését. A családok életébe, az oktatási rendszerbe történő beavatkozás támadás a nemzeti szuverenitásunk ellen”

– idézte az MTI Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki a Németországban megjelenő Preussische Allgemeine Zeitungnak adott interjút.

Magyarország és az EU viszonyáról közölte, Magyarország sürgeti, hogy megkapja a befagyasztott pénzeket. Másrészről az uniós források a magyar hazai össztermék csupán 1,4 százalékát teszik ki, így nem a pénz a legfontosabb kérdés. „Az Európai Unió nekünk – és úgy gondolom, hogy a legtöbb tagállamnak – azért fontos, mert önmagában mindegyikünk túl kicsi szereplő a globális gazdasági versenyben. Ezért nálunk soha nem is volt kérdés, hogy maradjunk-e az Európai Unióban” – mondta Gulyás.

Emlékeztetőül: nemrég Orbán Viktor miniszterelnök vele szimpatizáló külföldi újságírókkal beszélgetett. Mégis olyan beszámoló jelent meg az eseményről, amiből botrány lett. Volt egy vitatott mondat az EU-s kilépésről, amit ugyan módosított a szerzője, de aztán ugyanez feltűnt egy másik tudósításban. Összefoglalónk a történtekről>>>

Visszatérve Gulyáshoz: arra a kérdésre, hogy az EU részben a feltételezett magyarországi korrupcióval indokolja a kifizetések zárolását, azt mondta, valójában nem a korrupcióról van szó, hanem társadalompolitikai és kulturális kérdésekről. „Mindenekelőtt arról, hogy mit tanítsanak az iskolákban főként a család és a nemek vonatkozásában”.

Úgy értékelte, hogy a Magyarországgal folytatott uniós párbeszéd javul, példa erre az a kompromisszum, amire decemberben jutottak a Magyarországnak felrótt jogállamisági problémákról szóló vitában. Az Európai Unió legalább részlegesen feloldotta a minket megillető forrásokat, amelyek nagy része azonban változatlanul zárolt. Ebben a kompromisszumban fontos szerepe volt a német kormánynak – emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás egy múlt heti rendezvényen arról is beszélt, hogy „az ország hosszú ideig nagyon jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is, tévedés, hogy ezen múlik az ország boldogulása, de a célunk az, hogy minden uniós forrást megszerezzünk”.

Milyen pénzekről van szó?

Az uniós intézmények és a magyar kormány közötti vitákat azért nehéz követni, mert többféle pénzforrásról és eljárásról van szó különböző szabályokkal és intézményi szerepekkel, ráadásul új eszközök is megjelentek.

Ha egy tagállam valamilyen uniós jogszabályt sért, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat. Ez oda-vissza levelezgetéssel indul a kormánnyal. Ha nem tudnak megegyezni, az ügy az Európai Bíróságon köt ki, amiből pénzbüntetés lehet.

Decemberben jóváhagyták a 9000 milliárdos magyar tervet, de szigorú feltételekkel fizetnek, erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!