Tökéletes siker egy tökéletes országban: a diákhiteleseket egyetlen bankba kényszerítő rendeletről a nép pont azt gondolta, mint a kormány!

2022. november 3. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hétfőn írtunk arról, hogy társadalmi egyeztetésre bocsátott a kormány egy rendelettervezetet, amely jelentősen megváltoztatná a diákhitelezést. A tervezet arról szólt, hogy 2023. július 1-jétől csak annak folyósítsanak a szabad felhasználású „Diákhitel 1” hitelből, aki egy meghatározott banknál nyit számlát.

A társadalmi vita azt a célt szolgálná, hogy a társadalom, úgy is mint nép, véleményt mondjon egy készülő jogszabályról. Ezt itt lehetett megtenni, volt rá bő egy hét.

Nem tudom, hányan véleményezték a jogszabályt, de ismét csak meggyőződhettünk arról, hogy minden létező világok legtökéletesebbjében élünk.

A társadalmi egyeztetés eredményeként ugyanis úgy lett kormányrendelet a tervezetből, hogy mindössze egyetlen szót kellett megváltoztatni benne. Vagyis a nép, az istenadta, szóról szóra ugyanúgy akarja átalakítani a diákhitelezés rendszerét, ahogy a kormány. Csodálatos ez, nemde, barátaim? Az egyetlen változtatás egyébként egy kekeckedő miatt volt, a feltehetően Grétsy László-érdemérmes társadalmi egyeztető szóvá tehette, hogy bár a tervezetben „négy évente” szerepel, ezt magyarul egybe kell írni: „négyévente”. (Persze van egy olyan eshetőség is, hogy többen nehezményezték ezt a piaci versenyt kizáró javaslatot, amely lehetőséget ad arra, hogy egy pénzintézetet adminisztratív eszközökkel helyzetbe hozzanak, csak ezeket a véleményeket a kormány figyelmen kívül hagyta – de hát csak nem történt olyan, hogy a nemzeti konzultációt oly fontosnak tekintő kormány így tett volna.)

Szóval a társadalmi egyeztetés nyomán, népünk és kormányunk osztatlan egyetértésével jövő júliustól csak az kaphat diákhitelt, aki számlát nyit és tart fenn egy, „a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál”.

Hogy ki lesz ez a szolgáltató, azt persze a csuda tudja, hiszen majd versenyeztetés lesz, ahogy annak rendje. Persze a párbeszédes Tordai Bence már a múlt héten tudni vélte:

Igaz, ezt a vélekedését nem támasztotta alá, bár tény, hogy van némi előzménye annak, hogy a Gránit Bank „helyzetbe kerüljön”. Például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások kötelező kamarai hozzájárulását (évi 5000 forintot) ettől az évtől már a Gránit Banknál vezetett számlára utaltatja – ezt a döntés pár nappal azután tették közzé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István megvette a bankot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!