Kipróbáltuk: van-e értelme a hot dog hamburgernek?

2022. szeptember 7. – 05:02

Kipróbáltuk: van-e értelme a hot dog hamburgernek?
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Már az ógörög drámák is arra keresték a választ, miért van az emberi természetbe kódolva, hogy jól működő dolgokat elrontson. Szophoklész sem találta meg a választ erre, így mi, több ezer évvel később is csak magát a jelenséget látjuk egyre modernebb formáiban megvalósulni. Mióta létezik internetes gasztronómia, azóta élesedik a verseny a figyelemért, márpedig teljesen új ételeket már senki nem tud kitalálni. Ahelyett, hogy valami igazán kreatív megoldást szülne, sokkal egyszerűbb fogni már rég jól bejáratott, népszerű termékeket, és kombinálni őket. A siker biztos, hiszen ha mindkettőt szereti a közönség, miért ne kedvelné a belőlük készült hibridet? Vagy ha mégsem, miért ne próbálná ki csak azért, hogy felháborodhasson?

Nyíltan vállalom, hogy az utóbbi kategóriába tartozom, ezért több furcsa internetes gasztrotrendet próbáltam már ki csak azért, hogy jóízűen moroghassak felette. Készítettem már lángosburgert, de szemeztem a ramen-carbonarával és muffin-croissant hibrid, a cruffin is elmondhatatlanul izgatja a fantáziámat. Tavaly kipróbáltam a fetás-paradicsomos tiktok tésztát, és a müzli formájú palacsintát is. Hozzátesz a szertartás izgalmához, hogy tudom, valószínűleg soha többet nem fogok ilyesmit csinálni ezen az egyetlen alkalmon túl.

Így volt ez a hot dog hamburgerrel, vagy hamburger doggal, nevezzük akárhogy, amely természetesen az ilyesfajta briliáns ötletek legfontosabb platformjáról, a Tiktokról robbant ki. A videó készítője arra hivatkozik, hogy elfelejtett kiflit venni, és csak zsemle volt épp otthon a virslihez – ez is egy lehetséges forgatókönyv, de azért valószínűbb, hogy a meghökkentés és figyelemfelhívás volt a cél. A lényeg annyi, hogy a virslit nem hosszúkás, hanem kerek buciba teszik, ettől lesz hamburger formájú a hot dog. A dolog már itt elbukna, hiszen a virsli hosszú, a buci meg kerek, ha a módszer feltalálója nem lenne oly leleményes, hogy

a virslit annak rendje és módja szerint bevagdossa, majd az így képződött kis parcellák két végét egy fogpiszkálóval összetűzze, hogy így egy virslikarikát kapjon.

Virsli a zsömlében – Fotó: Ács Bori / Telex
Virsli a zsömlében – Fotó: Ács Bori / Telex

A recept voltaképpen ennyi, a valóságban azonban természetesen nem ilyen egyszerű a dolog. Több ponton is elbukik a történet:

  • ha nem teljesen egyenletesen vagdossuk be a virsliket, akkor nem szabályos kör lesz belőle, hanem szivecske vagy háromszög, így valószínűleg ki fog lógni a zsemléből;
  • ha mégis sikerül szabályos kört formázni belőle, középen légüres tér képződik;
  • megpróbáltuk dupla karikával kitölteni a lukat, de ebben az esetben valamelyik virsli kipottyan, két dudás egy csárdában nem fér el;
  • a sajt remekül megvan a zsemle felületén, a virsli alatt, minden egyéb feltét azonban legurul, kiesik – se hagymát, se mást nem bír el az építmény.

Miközben megpróbáljuk átharapni a harmóniát és statikai egyensúlyt minden szempontból nélkülöző szendvicset, az az internetes mém jut eszünkbe, amelynek felirata: „az élet leves, én egy villa vagyok.”

Nem véletlenül tette valaki egyszer a virslit kiflibe. Azért döntött így, mert felismerte, hogy mindkét elem hosszúkás, így illenek egymásba. Következésképpen minden harapás egy olyan falatot képes lemetszeni a szendvicsből, amely tartalmazza az összes alapanyagot – virslit, kiflit, szószt, sajtot, stb. így biztosítva az ízek és állagok szájban történő keveredését, amely minden szendvics gasztronómiai élvezetének alapfeltétele. Igaz ez természetesen a hamburgerre is, a kerek húspogácsa éppen illik a kerek zsemlébe, ettől is jó.

A meghökkentésen és hőbörgésen túl talán más, indirekt célt is el lehet érni az ilyen netes divatok tesztelésével: készítése és evése közben rájövünk, milyen jó is, hogy vannak még tökéltesen működő dolgok, egymásba illeszkedő formák a világban. Ilyen például a hot dog is, ami finom, édeskés házi kifliből, roppanós, nagy százalékban húst tartalmazó sült (nem főtt!!) virslivel, rengeteg szósszal, sült-szárított hagymával és reszelt sajttal csodálatos étel lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!