Szeptember 1.: újra itt vannak a tanévkezdésről posztoló politikusok

2022. szeptember 1. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember elseje az év egyik legkiszámíthatóbb napja, ha politikusaink és képviselőink Facebook-aktivitásáról van szó. Ahogy tavaly, úgy idén is ontják a tanévkezdésről szóló bejegyzéseket, nem ritkán a saját gyerekeiket használva a könnyű lájkvadászatra.

A nyilvánosság elől Horvátországban eltűnő és néha felbukkanó Orbán Viktor például augusztus 20. óta semmit sem osztott meg a hivatalos Facebook-oldalán, és úgy tűnt, hogy ehhez ma is tartja magát. 11 óráig se egy jókívánság az új elsősöknek, se az Iskolatáska, semmi nem volt az oldalán, ami az iskolakezdésre utalna. Frissítés: A cikk élesítésével szinte egyszerre, 11:14-kor megjelent a miniszterelnök oldalán ez:

Varga Judit igazságügyi miniszter idén nem posztolt a gyerekeiről, helyette a kormány intézkedéseit fényezte. Bejegyzésében azt emelte ki, hogy a most kezdődő tanévben is ingyenes tankönyvcsomaggal és kedvezményes gyermekétkeztetéssel segítik a családokat.

Novák Katalin köztársasági elnök minden családnak sok türelmet kívánt a tanévkezdéshez, és arról posztolt, hogy szerdán a szegedi Gemma Központban nyitották meg az új tanévet, ahol súlyosan sérült gyerekeket nevelnek.

A volt sportállamtitkár, jelenlegi kormánybiztos Szabó Tünde idén a gyerekei nélkül, egy saját magáról készült fotóval kívánt „kellemes évkezdést”. Azt írta: háromgyermekes édesanyaként ő is ugyanúgy várta a mai napot, „hiszen gyermekeinkre a tudás, az élmények és tapasztalat vár az iskola padjában”.

Hollik István, a Fidesz–KDNP szóvivője tömör és lényegre törő volt, az esőben iskolába igyekvő gyerekeiről készült kép mellé csupán annyit írt: „Irány a suli!” Ezzel az egyszerű üzenettel több mint kétezer lájkot kasszírozott.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ennél több gondolatot fűzött az iskolakezdéshez. Bejegyzésében azt írta: „Nehéz időket élünk, ilyenkor pedig különösen fontos, hogy a tanévkezdés a családok számára gördülékeny legyen, hogy ne vegye el az ízét, ne nyomja rá bélyegét se a koronavírus-járvány, se az energiaválság, se a háború. Az online oktatás helyett pedig a tanterem legyen a tanítás-tanulás terepe.” A posztot pedig némi önkritikával zárta: „Tudjuk, hogy sok a nehézség és bőven van még mit tenni a magyar iskolákért, pedagógusokért, családokért! Igyekszünk, számíthatnak ránk a családok!”

Az ellenzéki politikusok egy része általában a tanárhiányt, a pedagógusok alacsony bérét, valamint a gazdasági és energiaválság terhét emelték ki a szeptember 1-jére időzített posztjaikban. De akadtak kivételek is, például Márki-Zay Péter, aki egy politikamentes bejegyzésben kívánt sikeres tanévet. „A mai nap ismét visszatértek az iskolapadba. Lehet emiatt sokan talán most szomorúak vagytok, de gondoljatok bele Jane Teller szavaiba: Iskola nélkül vakáció sem lenne” – írta.

Az új pártot alapító Jakab Péter idén nem az iskolába induló fiáról, hanem az oktatási rendszer hibáiról posztolt: „Régi bérek, régi osztálylétszámok, régi leterheltség, régi óraszámok, régi tudás, régi kazán. Amiből viszont még régebbi kéne. Fatüzelésű”. Azt írta, a Nép Pártján Mozgalom a tanárok, a szülők és a gyermekek pártján áll, és követelik, hogy a kormány mielőbb tegyen eleget a szakszervezetek, a pedagóguskollégák anyagi és szakmai követeléseinek.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese maradt a tavaly is bevált, több mint hatezer lájkot hozó megoldásnál: az iskolatáskával felszerelkezett gyerekeiről osztott meg fotót. „Mi is indulunk. Mindenkinek zökkenőmentes tanévkezdést és sikeres, boldog tanévet kívánok!” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!