Pont Orbán mellett ült a meleg luxemburgi kormányfő férje a NATO-vacsorán

2022. június 30. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugati lapok, köztük több spanyol újság is arról ír, hogy a NATO-vacsorán a több tucat meghívott vendég közül pont a Nyugat-Európában sokak által homofóbnak tartott Orbán Viktor mellett ült Xavier Bettel luxemburgi kormányfő meleg férje, az építészként dolgozó Gauthier Destenay.

A Guardian cikke felidézte az exkluzív étkezés részleteit is. A spanyol királyi palotában tartott eseményen az illusztris társaság a vacsorát nem akárhol költötte el, a nagyívű teret Bagnères-i márványból formázott oszlopok szegélyezték, a falakat pedig az egyik legsokoldalúbb művész, a modern festészet egyik atyjának tartott Francisco Goya festményei ékesítették.

A válogatott fogásokkal gondosan megterített asztalnál pedig ott ült a magyar kormányfő, Orbán Viktor is, akire Nyugaton sokan a kevés európai melegellenes vezető egyikeként hivatkoznak. Mellette pedig pont Xavier Bettel luxemburgi kormányfő meleg férje ült. A Guardian megkérdezte a spanyol királyi palotát, hogy szándékos volt-e a helyválasztás, de nem érkezett válasz a megkeresésükre.

Gauthier Destenay és Orbán Viktor a spanyol királyi palotában
Gauthier Destenay és Orbán Viktor a spanyol királyi palotában

Könnyen lehet, hogy puszta véletlenről van szó, és azt se zárjuk ki, hogy Gauthier Destenay és Orbán Viktor szándékosan akartak egymás mellé ülni, hogy egy tartalmasat beszélgessenek.

De nem lennénk nagyon meglepve, ha a magyar kormánypárt befolyása alatt álló sajtó az ülésrend miatt a nyilvános térbe kiáltja majd egyik kedvenc kifejezését: „provokáció!”

Korábban szűk körben együtt vacsoráztak Orbánnal

Tavaly júniusban azután, hogy az Európai Tanács ülésén téma volt a magyar melegellenes törvény, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben egy személyesebb élményét megosztva nyilatkozott a témában. Bettel elmesélte, hogy valamikor – pontos időpontra nem emlékezett, öt, hat vagy hét évvel korábban – együtt vacsorázott vele és férjével Budapesten Orbán Viktor. Szerinte az az Orbán Viktor, akivel az Európai Tanácsban szembetalálta magát a melegellenessé térített pedofiltörvény apropóján, mintha nem is ugyanez az ember lenne, aki korábban volt.

Bettel állítása szerint akkor meg is mondta a magyar kormányfőnek, hogy csalódott. A luxemburgi miniszterelnök azt mondta:

„Nem úgy történt, hogy egyszer csak meleggé változtam. Az vagyok. Ez nem döntés, nem választás kérdése. Látja, hány LMBTQ-fiatal követ el öngyilkosságot. Ez nagyon rossz. Ez megbélyegző. Tisztelem magát, de ez egy vörös vonal. Ez az alapvető jogokról szól. Hogy lehetünk mások.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!