Luxemburg miniszterelnöke: Nem ismerek rá Orbánra

2021. június 25. – 23:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azután, hogy az Európai Tanács ülésén téma volt a magyar melegellenes törvény, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben egy személyesebb élményét megosztva nyilatkozott a témában, amikor újságírók megállították a folyosón. Bettel elmesélte, hogy valamikor – pontos időpontra nem emlékezett, öt, hat vagy hét évvel ezelőtt – együtt vacsorázott Budapesten Orbán Viktor vele és a férjével. Szerinte az az Orbán Viktor, akivel az Európai Tanácsban most szembetalálta magát, mintha nem is ugyanez az ember lenne.

Bettel csalódott, és ezt meg is mondta a magyar miniszterelnöknek. „Szomorú ez” – jegyezte meg a kamera előtt.

Ahogy megírtuk, a brüsszeli vitán össztűz alá vették az uniós állam- és kormányfők Orbán Viktort. A luxemburgi miniszterelnök ott azt mondta Orbánnak: „Egy meleg férfi vagyok, és egy zsidó férfi unokája. Tudom, milyen az, amikor kipécéznek és megbecstelenítenek – ne csinálja ezt.” Az Irish Times tudósítója és a Politico szerint Bettel hozzátette:

„Nem lettem meleg. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. Látja, hány LMBTI-fiatal követ el öngyilkosságot. Ez nagyon rossz. Ez megbélyegző. Tisztelem magát, de ez egy vörös vonal. Ez az alapvető jogokról szól, hogy lehetünk mások.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!