A sportvezérelt magyar kormányzást dicsérte a NOB alelnöke, szerinte Magyarországnak ismét pályáznia kéne az olimpiarendezésre

2022. május 2. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Ifjabb Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke múlt hétvégén Magyarországon járt, és ha már itt volt, jó sportdiplomatához illően mondott is néhány kedves szót az országról. Például azt, hogy szerinte Magyarországnak ismét meg kellene pályáznia a nyári olimpia rendezését, mert ehhez minden feltétel adott – számolt be erről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja.

A 62 éves spanyol sportvezető minden bizonnyal a 14 év múlva esedékes, 2036-os nyári olimpiára utalt, ugyanis ennél előbb egészen biztosan nem lesz nyári olimpia Magyarországon. (Valószínűleg téli sem.) Két év múlva ugyanis Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles lesz a házigazda. A NOB idén a 2032-es nyári olimpia rendezését tulajdonképpen érdemi versengés nélkül ítélte oda az ausztráliai Brisbane-nek, így legkorábban 2036-ban jöhet szóba egy európai rendezés.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség első alelnökeként is tevékenykedő Samaranch vasárnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett öttusa világkupaverseny miatt érkezett Budapestre. Találkozott a MOB új vezetőivel, Gyulay Zsolt elnökkel, Fábián László főtitkárral, valamint Schmitt Pál NOB-taggal, a MOB tiszteletbeli elnökével is. Az egykori NOB-elnök fia azt nyilatkozta:

„A Magyar Olimpiai Bizottság jól látható, felfelé ívelő görbén halad, ami abból is látható, hogy nagyon sok új sportlétesítmény épül Magyarországon. Kevés olyan ország van, ahol ennyire lelkiismeretesen viselik az olimpiai mozgalom gondját. Most már egyetlen dolog van csak hátra: célozzák meg az olimpiai rendezést. Önökben megvan ehhez a szenvedély, a tapasztalat, a megfelelő sportdiplomácia és a kormányzás is sportvezérelt. Kevés olyan ország van az öreg kontinensen, amely alkalmasabb lenne az olimpia megrendezésére, mint Magyarország.”

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!