Ha ön is elvesztette a fonalat, hogy a Fidesznek vagy Márki-Zaynak van igaza a „szállítunk-e fegyvert Ukrajnának” vitában, akkor ez a cikk önnek szól

2022. március 19. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, végérvényesen a választási kampány egyik fő témája lett az, hogy vajon a kormány és az ellenzék mit csinál, illetve mit csinálna a szomszédban zajló háborúval.

Az egész azzal kezdődött, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy a NATO-tagságunk miatt, ha a NATO úgy dönt, akkor a döntéshez tartva magunkat, fegyvert és katonákat küldenénk Ukrajnába. A kormányoldal egyből ugrott, és elkezdett politikai üzenetet építeni ebből. Erről itt írtunk bővebben.

Aztán a kormány közölte, hogy nem szállíthatnak Magyarországról fegyvereket Ukrajnába, ugyanakkor az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán Szijjártó Péter is megszavazta, hogy az EU fegyvereket küldjön Ukrajnának. Ezután jött egy kormányhatározat a hazai NATO-feladatokról, mellyel engedélyezte a kormány, hogy ha Ukrajnába nem is, más szövetséges országba viszont mehetnek fegyverszállítmányok magyar területen áthaladva.

Márki-Zay Péter szerdán azt mondta a köztévében, hogy bár azzal vádolják, hogy katonákat küldene Ukrajnába, valójában „éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Hogy igaza van-e, azt ebben a cikkben írtuk meg. A fact-check (tényellenőrző) cikket röviden összefoglalva: Márki-Zay a pápai Stratégiai Légiszállítási Képesség (egy 12 nemzet által működtetett konzorcium) gépeire* gondolt, amelyeket a tagországok igénybe vehetik, de csak azért van rajtuk magyar felségjelzés, mert itt vették őket nyilvántartásba. Magyarország az Ezred befogadó nemzete, de mint országnak nincs különösebb ráhatása arra, hogy mikor, hova, milyen szállítmánnyal repülnek, hacsak nem a saját évi 50 órás repülésére használja épp.

De ezzel még nem ért véget a végtelen történet: Márki-Zayék erre reagálva hárompontos helyreigazítást kértek lapunktól, mondván, „cikkükből úgy tűnhet, Márki-Zay Péter nem mondott igazat”. Azzal érvelnek, hogy

  • „Márki-Zay Péter azt állította, hogy magyar felségjelzésű repülőgépek is részt vettek az Ukrajnának szánt fegyverek szállításában. Ennyi az állítás, nem több és ez tényszerű.”
  • „Márki-Zay Péter azt állította, hogy Orbán Viktor támogatta és megszavazta az Ukrajnának történő fegyverszállítást az Európai Unióban. Ez is tényszerű.”
  • „A magyar kormány továbbá engedélyezte, hogy Magyarország területén keresztül átmehessenek Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok. Ez is tényszerű.”

A dolog nagyjából a technikai jogászkodás és a hitvita között van félúton. Magyar-e a magyar felségjelzésű, de nem a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó gép? Ha Orbán megszavaz egy uniós döntést a közös fegyverszállításról, akkor mondhatjuk-e, hogy Magyarország fegyvert szállít? Mi számít fegyverszállításnak: a közvetlen szállítás, vagy az is, hogy átmegy rajtunk egy szállítmány?

Kedves olvasóink, döntsék el önök, mi pedig nagy eséllyel hamarosan jelentkezünk a telenovella következő részével.

*: Cikkünk korábbi verziójában NATO-gépekről írtunk, tévesen. Ezt azóta javítottuk, a tévedésért elnézést kérünk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!