Úgy tűnik, az állam nem bír az oltási regisztrációs oldalak terhelésével. Szerencsére van ingyenes megoldás pont erre

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek kora reggel, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy aznap, de csak aznap, Pfizer–BioNTech-vakcinára is lehet online időpontot foglalni, pillanatok alatt összeomlott az erre szolgáló oldal, és meg sem javult egészen szombat reggelig. Az operatív törzs szerint a leállást nem technikai felkészületlenség okozta, hanem felelőtlen emberek által elkövetett túlterheléses támadás.

Mint megírtuk, ez már nem az első eset a járvány alatt, hogy az állam túlterheléses támadásra (DDoS) hivatkozik, amikor egy frissen elindított rendszer szinte rögtön összeomlik, így járt például a vakcinaregisztráció sikerességét ellenőrző oldal is, de magát a regisztrációs rendszert is érte már állítólag támadás. A kívülről is látható jelek alapján nem zárható ki, hogy valójában nem támadásról volt szó, hanem egyszerűen nem volt felkészítve a rendszer az előre várható forgalomnövekedés kezelésére, bár ezt minden kétséget kizáróan nem tudhatjuk.

Szerencsére nem is kell tudnunk, mert a lényeg, hogy bármilyen okból növekedett is meg a forgalom, ennek a kezelésére vannak könnyen beállítható megoldások, sőt egy kulcsrakész, tök ingyenes szolgáltatás is.

A Reddit mindig segítőkész közössége ezúttal is az állam segítségére sietett: egy felhasználó egy „DDoS-gyorstalpaló kezdő programozóknak és rendszergazdáknak” című bejegyzésben szedte össze, milyen szempontokra érdemes figyelni a forgalomnövekedésre felkészülő nulladik körben, hogy semmilyen okból ne haljon le egy rendszer, amely nagy terhelésre számíthat.

Ez a poszt hívja fel a figyelmet arra is, hogy a weboptimalizációs és biztonsági szolgáltatásokat kínáló amerikai techcég, a Cloudflare kifejezetten az oltási regisztrációs oldalaknak ingyenesen elérhetővé tette a forgalomcsillapító megoldását. Valójában a Project Fair Shot nevű program keretében a már eddig is létező, Waiting Room (Váróterem) nevű szolgáltatásukat veheti ingyen igénybe, aki oltási regisztrációt szervez a neten, épp azért, hogy ne egy rendszer összeomlásán múljon, hogy sikerül-e az embereknek oltásra regisztrálniuk. A szolgáltatás egyszerűen egy virtuális sorban várakoztatja a – jó vagy rosszindulatú, felelős vagy felelőtlen – felhasználókat, hogy azok ne egyszerre szabaduljanak rá a rendszerre, megbénítva és elérhetetlenné téve azt.

Állami szolgáltatásoknál felmerülhet, hogy nemzetbiztonsági okokból nem használható fel egy külföldi szolgáltató előre összerakott rendszere csak úgy. Jó hír, hogy ebben az esetre is kínál néhány egyszerű tippet, trükköt a reddites felhasználó: néhány viszonylag egyszerű beállítással elérhető ugyanaz, amit a Cloudflare dobozolva kínál.

Technikailag tehát minden adott ahhoz, hogy legközelebb ne felelőtlen emberek felelőtlen magatartásán múljon, hogy elérhető-e egy sokak által használni kívánt állami szolgáltatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!