Molnár Áron Krúbinak: Hogy van az, hogy felhasználod az ellenzékiséget arra, hogy meggazdagodj?

2023. december 20. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Közel másfél órás videóinterjút készítettünk Molnár Áronnal a Most jövök legújabb adásában, ebben a cikkben a legerősebb idézeteket szedtük össze a színész-aktivistától.

A mozgalom elcsendesedése

„A noÁrnál van egyfajta kézifék, nagyon őszintén szólva, tanácstalanság, hogy mit lehet csinálni most ebben a hangulatban és atmoszférában, ami körbelengi ezt az országot és társadalmat. Fogalmam sincs. És az, hogy nyolc hónapon keresztül a boksszal tudtam foglalkozni, nem tudom elmondani, mennyire üdítő volt.”

„A noÁr kapcsán nagyon sok helyzetben találkoztunk a kudarccal. (…) Sok helyzetben van, hogy hátba szúrnak, elárulnak, nem éred el a kellő hatást, amit szerettél volna, és hiába szervezel egy 40 ezres tüntetést, az sem vezet el oda, ahová szeretnéd, hogy például a pedagógustársadalom részéről megtörténjen a közös kollektív ellenállás. Találkozni ezzel a rengeteg kudarccal fájdalmas, nagyon rossz érzés.”

Azt mondta, hogy „a Sztárboxban való részvétel részben menekülés volt a közügyek elől, hogy picit más ingereket kapjak. Hogy a befektetett energia, amit megállás nélkül tolok a mozgalomba, az átcsoportosul a sportba vagy a Loupe Színházi Társulásba, az kézzelfogható és pozitív eredményeket tud hozni. Ez pedig jó érzés, mert úgy tűnik, hogy az elégetett energia tud eredményeket hozni, a mozgalom szempontjából ez most nem az az időszak. Ez az időszak most arra való, hogy kicsit elcsendesedjünk, figyeljünk, figyeljek, mivel jár a közügyekben való részvétel, mi történik, ha mi nem vagyunk ott.”

„Nagyon sokszor ért minket az a vád, hogy rátelepszünk vagy én rátelepszem témákra. Én és a mozgalom most adunk teret, csináljátok nélkülünk, nézzük meg, hogy ez hogy működik.”

Arra a kérdésre, mi lesz, ha az derül ki, hogy ugyanúgy megy az ellenállás, vagy akár jobban, akkor hátralép-e, úgy fogalmazott:

„Ez nem kérdés. Nekem nem az a célom, hogy én mekkora király vagyok, hogy megszerveztem egy 40 ezres tüntetést, hanem az a tüntetés eszkalál-e egy olyan ellenállást, amiben a státusztörvényt visszavonatják a pedagógusok. Engem ez érdekel. Engem nem az érdekel, hogy ki vesz pulcsit meg pólót. A pulcsi meg póló megvételével a mozgalmat támogatod, 1 millió forint jött be ebből, mi pedig 950 ezer forintot odaadtunk Iványi Gáboréknak.”

Kutya kötelesség

Mácsai Pál korábbi telexes interjújáról is kérdeztük, amiben az Örkény Színház igazgatója azt mondta, hogy veszélyes terep, ha egy színész aktív közéleti szerepet vállal, mert ebben az esetben tönkremegy az a mágia, hogy ha mondjuk Molnár Áron felmegy a színpadra, akkor a néző ne Molnár Áront lássa, hanem a megformált szerepet.

Molnár nem ért egyet Mácsaival, „szerintem egy színésznek kutya kötelessége az aktivizmus, mert egy színésznek nagyobb elérése és lehetősége van szólni az emberekhez. A két dolgot külön kell választani, ez nem kérdés, de közben kéz a kézben kell járjanak.”

Magyarországon ugyanakkor kevés színész vállalja nyilvánosan a véleményét közügyekről, erről azt mondta, hogy „nem tudsz összegyűjteni tíz embert ebből a szakmából, aki nyilvánosan kritikus ezzel a rendszerrel szemben”. Molnár szerint ez azért van, mert félnek, féltik az egzisztenciájukat, akárcsak az egészségügyi dolgozók vagy a pedagógusok. Azt mondja, a színészek pont olyan kitettek, mert feketelistára kerülnek, és nem fognak tudni filmekben dolgozni.

Hadik és a patriotizmus

„Hadd ne a most regnáló Fidesz-kormányok privilégiuma legyen az, hogy történelmi film készül. Hadd szerepeljek már, hogyha számomra fontos például a huszártörténet” – mondta arról, hogy a 2 milliárd forint állami támogatással készült Hadik című filmben fontos szerepet játszott. Molnár elmesélte, hogy a nagyapja huszárkatona volt Szerbiában, a halála előtti utolsó telefonbeszélgetésünk pedig a huszáréletről szólt.

„Én patriótának vallom magam, nekem mérhetetlenül fontos ez az ország. Szeretem a történelmét, és azt gondolom, hogy ha van egy kicsi eszünk, akkor jó kezekbe kerül a betyárok története, mert az egy Peaky Blinders-történet. A Búvár Kund az a magyar Aquaman. Mikor nem ez a rettenetes rendszer lesz hatalmon, a következő hatalomnak ugyanúgy kötelessége lesz történelmi filmeket csinálnia” – mondta.

Szerinte nem a Fidesz kegye, hanem a Fidesz kötelessége, hogy támogat történelmi filmeket, ugyanakkor ő mielőtt elment a castingra, megnézte a forgatókönyvet, hogy van-e benne propaganda. „Ha találkozom benne propagandával, akkor nem vállalom el, mert akkor nem tudok tükörbe nézni, akkor szembeköpöm magam.”

Kussoló társulat

Az Eszenyi-ügyről is beszéltünk, Molnár pedig azt mondta, hogy a konkrét eseten túl is sok dologról lehetne még beszélni, például hogy „Enikő generációja mit örökölt az oktatásból”.

„Ők a mesterségóra előtt hánytak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, annyira izgultak, hogy mit fognak szólni a mestereik. Azt gondolom, hogy ők nem tanultak mást, mint ezt a fajta abuzív viselkedést. Ez a generáció ebben nőtt föl, és nagyon szerencsés, aki nem így rendez, de azért annak a generációnak a nagy része így rendez, így igazgat, így gondolkodik, mert nem kapott más alternatívát.”

Molnár szerint ennek oka, hogy

„van egy tévhit, egy transzgenerációs őrület, hogy a színészek akkor érik el a kívánt hatást, ha szenvednek, ha sanyargatják őket, vagy ők magukat. Ez egy baromság. Én akkor leszek igazán jó színész egy filmben vagy egy előadásban, ha egy rendező bízik bennem. Ha sanyargat, ha kiabál velem, ha abuzív, és ebben a helyzetben nem véd meg a környezetem, akkor elárulva érzem magam, és traumatikus lesz a próbafolyamat élménye. Ez pszichológia, nem kell túlbonyolítani.”

„A mai napig próbafolyamaton egy budapesti vezető színházban egy rendező kicsinál egy fiatal, pályakezdő színészt. Tönkreteszi, és a társulat kussol, nem mer megszólalni, mert ebben szocializálódik. De nem csak a színház, az egész társadalom abban szocializálódik, hogy kussol, mert fél megvédeni a másikat. Fél kiállni a villamoson, amikor megrángatnak valakit. A társulat ugyanezt csinálja.”

Megélhetési ellenzéki

Szóba került az is, hogy Krúbi beszólt neki az egyik új számában, majd a Telex After című műsorban kellemetlen palinak titulálta Molnárt, és azt állította, vannak olyan zenésztársai, akik miatta nem mentek el fellépni valamilyen tüntetésre.

Molnár azt mondta, elfogadja a rapper véleményét, nem akar vele vitatkozni, viszont kérdezi tőle, hogyan nem lesz cringe, hogyan lesz az ellenállás menő. A kérdést Krúbi megszólalása után a Facebookon is feltette, választ azonban egyelőre nem kapott Krúbitól.

„Az csak egy adalék, hogy az első oktatásos tüntetésünkkor Krúbi küldött nekünk videót noÁr-tüntetésre. Nem tudott jönni, de küldött támogató videót, ami azt jelenti, hogy az ügy mellé állt” – mondta. Ez egyébként a 2022. április 1-jén tartott demonstráció volt, amelyet a noÁr és a Tanítanék Mozgalom közösen szervezett, és ahol egyébként Azahriah is fellépett.

„Ugyanabban a videóban Sajó Dávid megkérdezi, hogy ha én nem lennék, elmenne-e, és azt mondja, hogy nem. És szerintem ez a legszomorúbb. Hogy van az, hogy felhasználod az ellenzékiséget arra, hogy meggazdagodj? Ha te egy Orbán Viktor-figurát emelsz, és megcsókolod, az egy brand, amit én elfogadok, de akkor szerintem ér elmenni egy tüntetésre és beleállni ebbe a rendszerbe. Vagy elmenni Iványi Gáborék fűtött utcájához, és azt mondani, hogy figyelj, itt leszek egy órát, és slammelek, rappelek, mert ha nem teszed, akkor megélhetési ellenzékivé válsz.”

„Nekem nem az esik rosszul, hogy azt mondja, én kellemetlen pali vagyok, hanem az utána való nihil” – mondta.

Kéthetente keddenként jelennek meg a Most jövök új részei. Az adások a Telex Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!