Kocsis Máté ösztönözné a titkosszolgálatokat a külföldi pénzből működő civilek és médiumok ellenőrzésére

2022. június 13. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kocsis Máté még nem beszélt a titkosszolgálatokat felügyelő Rogán Antallal a külföldről támogatott civil szervezeteket, illetve médiafelületeket érintő májusi felvetéséről – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Telexnek.

Kocsis még Rogán Antal miniszteri meghallgatásakor hívta fel kollégája figyelmét többek között a következőre: „Azok a civil szervezetek vesznek részt a magyar belpolitikában, amely szervezeteket vagy külföldről finanszíroznak, és mégis itt fejtik ki a belpolitikai tevékenységüket, vagy azok a médiafelületek, amelyek teljesen nyilvánvalóan külföldi szolgálatban állnak. Ezeknek a beazonosítása vagy legalábbis ismerete nélkülözhetetlen lesz, ha a szuverenitásvédelemről beszélünk.”

A frakcióvezető arról beszélt lapunknak, hogy már 2018-ban a Stop Soros törvénycsomag kapcsán is komolyan mondták: „azok a szervezetek, amelyek egy külföldi állam pénzén olyan belpolitikai befolyásra kívánnak szert tenni, amely nem demokratikus legitimitáson alapul, azt bizony vizsgálni kell, ez egy egyszerű szuverenitásvédelmi kérdés”.

Kocsis külön kiemelte, hogy elsősorban a külföldi államok pénzén finanszírozott szervezetek érdemelnek figyelmet. Előfordul ugyanis szerinte, hogy külföldi államok más kisebb országokban pártot hoznak létre, nagyvállalatokon, médiakonglomerátumokon keresztül próbálnak befolyást szerezni, vagy titkosszolgálati eszközökkel, zsarolással. A Fidesz frakcióvezetője szerint az nem kérdés, hogy ilyen van.

„Hogy ezek közül Magyarországon melyik történik, és milyen mértékben, azzal foglalkozni kell.”

Kocsis erre egyelőre konkrét példákat nem tudott mondani, sőt, kijelentette, „ha tudnék mondani, akkor sem mondanék most”. Hogy 2018 óta a titkosszolgálatok foglalkoztak-e a kérdéssel, azt szerinte „nem tudhatjuk, ezek titkosszolgálati műveletek”.

A politikustól ezután azt kérdeztük: „Akkor most van az ön fejében konkrétan olyan civil szervezet vagy médiafelület, amelynél a gyanú felmerülhet, hogy egy külföldi állam pénzzel, és politikai befolyásra akar szert tenni Magyarországon?”

„Ebben az ügyben lényegtelen, hogy én mit gondolok”

– válaszolta kérdésünkre a frakcióvezető, aki szerint ha a szolgálatok elvégeztek ilyen munkát, akkor az „nem ismert”, ha viszont nincs ilyen munka, „akkor ösztönözni szeretnék mindenkit, hogy legyen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!