Az új tudományfinanszírozási rendszer nem olyan formában jött létre, ahogy javasoltuk – az MTA-főtitkár válasza Krausz Ferencnek

2024. június 26. – 09:31

Kollár László
A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára

Másolás

Vágólapra másolva

Június közepén a Magyar Hang írt arról, hogy a kormány átalakítja a tudományfinanszírozás rendszerét, a munkával a Kutatási Kiválósági Tanácsot (KKT) bízták meg. A lapnak nyilatkozó kutatók szerint az új rendszer döntéshozatala átláthatatlanabb, potenciálisan önkényesebb, és sok kutató állás nélkül maradhat. A KKT elnöke, a Nobel-díjas fizikus Krausz Ferenc a Telexen válaszolt ezekre az állításokra. Az ő publikációjára most Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, és a KKT elődje, az OKTA Bizottság egykori vezetője reagál.

Az MTA főtitkáraként és az OTKA Bizottság utolsó elnökeként kötelességemnek érzem, hogy reagáljak Krausz Ferenc professzor úr írására. Nem kívánok állást foglalni a cikkében szereplő szakmai megállapításokról, csupán a cikk egy mondatára reflektálnék, amely így szól:

„A KKT által kialakított kiválósági program az OTKA folytatásaként jött létre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) és Kulturális és Innovációs Minisztérium közös döntése alapján.”

Meggyőződésem, hogy ez az állítás ebben a formában félreértés. Az MTA véleménye az volt, és ma is az, hogy a kiválósági alapkutatások támogatását egy mind szervezetében, mind költségvetésében, mind pedig döntéseiben önálló kutatásfinanszírozó intézmény, kutatási alap (Research Council vagy Science Foundation) tudja hatékonyan ellátni, hasonlóan a külföldi példákhoz (a német DFG, az osztrák FWF stb.) vagy a korábbi hazai OTKA-hoz. Ez a szervezet ellátja a projektek szakmai és pénzügyi felügyeletét és monitoringját is. Javasoltuk, hogy a kutatásfinanszírozó intézmény szervezete legyen önálló, döntéseit tekintve kormányzati és más intézménytől független.

A koncepció részletes kifejtése lényegében megtalálható a 2023. március 29-én közzétett főtitkári pályázatomban, amelyet az MTA tavalyi közgyűlésén is ismertettem. Ezen elképzeléseket írásban is eljuttattuk a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak. Közigazgatási egyeztetés keretében 2023. május 10-én véleményeztük az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezetet, a válaszlevélben a fenti véleményt a létrejövő KKT kapcsán egyértelműen megfogalmaztuk.

A fentiekből kitűnik, hogy a kiválósági program nem olyan formában jött létre, ahogy azt az MTA szakmailag javasolta. Ugyanakkor újra szeretném hangsúlyozni, hogy nem kívánok állást foglalni a KKT működésével kapcsolatban, és – bár a keretekkel nem értek egyet – ezúton is köszönöm a KKT tagjainak és elnökének, hogy ezt a felelősségteljes munkát ellátják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!