Ellenzéki előválasztás: Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét

2021. május 15. – 06:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az előválasztás lelkes és általam nagyon tisztelt szervezői úgy látják, ha sikerül elég sok embert mozgósítani az előválasztásra, akkor sokkal többen lesznek, mint az esetleges fideszes trollok, és akkor az előválasztás eredménye hiteles és meggyőző lesz. Ez azonban sajnos téves matek. Előrebocsátom a lényeget, aztán jöjjön a számolgatás.

Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!

Képzeljük el például a következő helyzetet: az előválasztás második fordulójára Karácsony, Dobrev és Jakab marad. Az egyszerűség kedvéért játsszunk most csak ezzel a három névvel és az alábbi konkrét számokkal, az általános matek kicsit bonyolultabb, de a lényeget ez a példa jól mutatja.

Minden úgy történik, ahogy a szervezők remélik, és sikerül mozgósítani az előválasztás második fordulójára 2 millió ellenzéki szavazót. Példánkban most ők 750 000 – 650 000 – 600 000 arányban szavaznak Karácsonyra, Dobrevre, illetve Jakabra. Ez eléggé meggyőzően egyértelmű választói akaratot mutat és indokolja, hogy mindenki felsorakozzon Karácsony mögé.

Most képzeljük el, hogy Orbán úgy érzi, hogy a jobboldali körökben Gyurcsánynénak nevezett Dobrevet le tudja győzni, Karácsonytól viszont tart. Ez esetben Orbánnak elég 100 001 embert mozgósítania, hogy menjen el az ellenzéki előválasztásra, és szavazzon Dobrevre, és már meg is fordította az eredményt Dobrev javára. De ha Orbán netán inkább Jakabot szeretné ellenfélnek, ahhoz is elég 150,001 fideszes előválasztó. Példánkban tehát hiába mozgósít az ellenzék sikeresen nagyon sok embert az előválasztásra, a Fidesznek elég kevesebb, mint tizedannyit mozgósítania, hogy az ő választottja nyerjen.

Ha máshol működik, nálunk miért nem?

Ha egyszer ezt mondja a matek, akkor miért működik sok más országban mégis remekül az előválasztás intézménye, az ellenzéki és a kormánypártok számára egyaránt? Azért, mert példánkban az a 100-150 000 ember, aki Fidesz-hívőként elmegy az ellenzéki előválasztásra, úgy viselkedik, mint aki hívatlanul elmegy egy idegen esküvőre egy jót enni-inni. Ezt nálunk is felháborítónak tartanák, és ha a dolog kiderül, a násznép alaposan elagyabugyálná azt, aki ilyet tesz.

Más országokban egy párt előválasztására ugyanígy tekintenek a többi párt szavazói: nem az én családom esküvője, nem megyek oda. Szégyellnék, ha kiderülne, hogy elmentek a más pártjának a választására, és lenne is, aki az orruk alá dörgöli ezt, ha netán kiderül. Inkább nem mennek el, végül is nem az ő ügyük.

Csakhogy a politikában ma nálunk könnyen rávehető egy-két százezer ember arra, hogy elmenjen a mások esküvőjére és úgy tegyen, mintha ott lenne a helye. Sőt, akár úgy is érzik, hogy valóban ott a helyük, mivel ezzel aktívan tesznek valamit az ő jelöltjük sikeréért. Nem egyszerű potyázók ők, mint az esküvőn, hanem úgy érzik, hogy bátor partizánok az ellenség hátországában.

Azzal, hogy ezt kifejtettem, nem tippeket akarok adni a Fidesznek, rájönnek ők erre nélkülem is. Sőt, lehet, hogy a Fideszben ezt már régen végiggondolták. Talán már azt is tudják, hogy nagyjából mennyi trollszavazóra lesz szükségük, mert ha akarják, nagyon pontos közvéleménykutatásokat tudnak csinálni – ezt onnan tudom, hogy néhány kiváló volt tanítványom dolgozik időnként ilyen munkákon. De az is lehet, hogy ezt majd csak közvetlenül az előválasztás második fordulója előtt fogják megmérni, akkor még pontosabb és megbízhatóbb eredményt kaphatnak.

Orbán nagyon távol áll már az olyan erkölcsi magasságoktól, ahol elítélik az ilyen magatartást, már régen nem Nyugat-Európa vagy Amerika a példaképe. Ráadásul Orbánnak még csak nem is kell valami durva nagy disznóságot csinálnia ahhoz, hogy a dolgok így alakuljanak.

Elég, ha egyszer-kétszer csendesen elpöttyenti, hogy számára X főnyeremény lenne ellenfélnek. Lesz egy-két százezer Fidesz-hívő, aki ért majd a ki nem mondott szóból is, így tudni fogja, mi a dolga, és elmegy az ellenzéki előválasztásra X-re szavazni.

Nem fogja őket feszélyezni, hogy egy idegen esküvőn vannak. Sőt, még csak meg sem kell személyesen jelenniük, elég, ha az interneten szavaznak.

De ha a felmérések azt mutatják, hogy spontán módon nem lenne elég ilyen Fidesz-hívő, a Kubatov-lista majd segít, hogy a megfelelő számú embert diszkréten tájékoztathassanak, mit vár tőlük a haza. Az ellenzéki sajtó talán pampog majd egy kicsit, ha néhol szagot fog, de túl nagy botrány nem lesz belőle.

Szerintem Orbán már most dörzsöli a tenyerét: az ellenzék óriási erőfeszítésekkel létrehozza azokat a látványos kereteket, ahol majd egy maroknyi Fideszes megválasztja az ő leendő ellenfelét. Attól félek, hogy az ellenzék azt hiszi majd a sikeres előválasztás után, hogy mindent megtett a győzelemért, miközben lelkes naivitásával győzelemre segítette a ravasz miniszterelnököt, aki ezt a remek huszárcsínyt végrehajtotta.

Mit tehet az ellenzék, hogy ezt megakadályozza?

Egy esküvőn könnyen kiderülhet, ha valaki hívatlanul jött. Valaki gyanút fog, és onnan már gyorsan történnek a dolgok. Ez egy választáson nem működik, mert a szavazásnál nincs mindenki együtt, egy helyen. Mégis, a megoldás valami hasonló lehet, legalábbis én nem látok mást. Nagyon örülnék, ha valaki, vagy akár a kollektív bölcsesség ennél szebb, elegánsabb megoldást találna. Ezért leírom azt a megoldást, amit magam sem tartok tökéletesnek, de kiindulásnak alkalmas lehet az együttes gondolkodáshoz.

Javaslatom: legyen nyilvános, hogy kik szavaztak az előválasztáson, és a szavazók listáját hozzák nyilvánosságra nagyon látványosan! Továbbra is titkos, hogy ki kire szavaz, de a résztvevők kiléte nem. Az a lista teljesen nyilvános, és járásonként, kerületenként, vagy akár utcánként elérhető.

A következőkben először bemutatom ennek a javaslatnak a hasznait, utána pedig kitérek a jogi és egyéb aggályokra.

Így minden helyi szavazólistán ki fogják tudni bökni az ott élők, hogy ki az, aki köztudottan fideszes, és mégis szavazott az ellenzéki választáson, tehát idegen esküvőre ment el hívatlan vendégként. Ez talán elrettentheti a valójában nem ellenzéki szavazók egy részét – de van egy fontosabb haszna is a dolognak, és az már megint csak matek.

A helyi ellenzéki közösségek a szavazók listája alapján nagyjából meg tudják ítélni, hogy ott összesen hányan lehettek nem őszinte ellenzéki, hanem köztudottan fideszes szavazók. Ismerik őket, van, akinél egészen biztosra mehetnek, van, akinél csak valószínűre, de ezeket a különbségeket már eléggé pontosan lehet matematikailag kezelni. Ezeket a becsléseket összesítve meg lehet saccolni, hogy országosan összességében mennyi lehetett a trollszavazat. És azt is lehet majd tudni, hogy ők kire szavaztak, kit hirdetett ki a nagyfőnök főnyereménynek. Így egy olyan szavazási eredményt is nyilvánosságra lehet hozni, amiből leszámítják a trollszavazatokat.

Ha úgy alakul, a trollok által győzelemre segített jelölt visszaléphet az igazi győztes javára. Ismerve a jelölteket, biztos vagyok benne, hogy ezt akármelyikük becsülettel meg is fogja tenni, ha feketén-fehéren kiderül, hogy valójában Orbán trolljainak segítségével nyert. A fideszes sajtó nyilván harsogni fog, hogy ez a demokrácia megcsúfolása, de ezzel nem kell törődni, mert nem az ő esküvőjük.

Nem a gyávák esküvője

Tudom, hogy ez a javaslat felvet mindenféle jogi és egyéb aggályokat, de én nem látok más lehetőséget az esküvő megvédésére, mint hogy nyilvános legyen a szavazók kiléte – amúgy ez a valódi választásokon sem egy nagy titok, mindenki láthatja, ki megy oda szavazni. A jogi aggályokkal most nem foglalkozom, remélem, hogy azokat a jogászok szakszerűen meg fogják tudni oldani. A dolog emberi oldaláról viszont érdemes még kicsit tovább gondolkodni.

Ha csak személyesen lehetne szavazni, akkor eleve nem lehetne titkos a résztvevők kiléte, hiszen elég minden szavazóhelyiséghez odaállítani egy szorgalmas megfigyelőt, és már meg is van a szavazók pontos listája. Egy esküvőn sem lehet anonim módon enni-inni, különben minden esküvőt elárasztanának a potyázók.

A szavazók kilétének nyilvánossága önmagában is elriaszthat sok embert a részvételtől, és ezen valóban segít valamennyire az internetes szavazás lehetősége. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy ez a trolloknak is könnyebbé teszi a helyzetét. Van tehát érv pro és kontra is, hogy az internetes szavazók kiléte is látható legyen. Én nem látom okát, hogy az online szavazás titkosabb legyen a személyesnél. Az igazi ellenzéki szavazóknak könnyen el lehet magyarázni, miért kell ez: annak elkerülésére, hogy az ellenzéki előválasztáson valójában Orbán válassza ki a leendő ellenfelét. Ennyi a matekot mindenki meg tud érteni.

Nyilván lesz sok ember, aki attól fél, így majd kiderül róla, hogy ellenzéki szavazó, és ez akár az állásába is kerülhet. Nem vetem meg azt, aki így érez, hiszen ha egy facebook-like járhat ilyen következményekkel, akkor ez a félelem nem alaptalan. Mégis úgy látom, hogy aki ilyesmi miatt aggódik, az amúgy sem jó lélekkel venne részt egy nyíltan ellenzéki eseményen. Ő most inkább ne szavazzon, tőle elég, ha egyetlenegyszer, majd az igazi választáson szedi össze minden bátorságát. Ez itt most nem a gyávák esküvője.

A szerző matematikus, pszichológus, egyetemi tanár (ELTE).

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a Telex véleményét. A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy mások véleménye akkor is megismerhető legyen, ha nem értünk vele egyet. Szeretnénk, ha egy témáról az olvasóink minél több álláspontot megismerhetnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!