Már nem a településméret határozza meg a részvételi arányt

2024. június 9. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

11 óráig a választásra jogosultak, közel 23 százaléka ment el szavazni, a 2022-es országgyűlési választáson ekkor már 25,77 százalékon állt a mutató, a 2019-es EP 17, az önkormányzatin 18 százalékon. Magyarán részvétel tekintetében kezdünk lemaradni a parlamenti voksolások választói aktivitásától, de jelentősen meghaladjuk a két 2019-es voksolás számait.

Történt egy érdekes elmozdulás a településméret szerinti bontásban látható adatokban is. A 11 órás adatközlés alapján már átlagi alatti választói aktivitást mutatnak a 3 ezer és 20 ezer közötti település kategóriákban található kisvárosok és nagyobb falvak, ugye a hajnali órákban ezek még az átlag felett voltak, ugyanakkor már szinte az országos részvételi szintre tornászták fel magukat a megyei jogú városok választói. Ezek már csak 0,14 százalékpontra vannak az országos részvételi adattól.

A budapesti részvételi adat továbbra is a legalacsonyabb, a 22 százalékot sem haladja meg, de mint azt mondtuk, itt várható a 13 valamint 15 órai adatokban lehet jelentős emelkedésre számítani, mivel a fővárosi választók jellemzően később szeretnek szavazni, mint a vidékiek.

Azt is érdemes rögzíteni, hogy egyre kisebbek a választási részvételben látható különbségek, az egyes település kategóriák között. A brutálisan magas kistelepülési (ezer fő alatti falvak: 25,66 százalék) részvételi adatot leszámítva, minden más település kategória egy másfél százalékos intervallumon szóródik, ami egy kiegyenlítődési folyamatot sejtet.

Az eddigi talán egyetlen kisebb meglepetés, a 20 ezer feletti nem megyei jogú városok viszonylag kiugró választási hajlandósága, amit eddig csak az ezer fő alatti falvak tudnak felülmúlni. Az ezer fő alatti településeken nagyságrendileg 630 ezer választó él.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!