Hadházy: Szél Bernadettnek kellene adni Márki-Zay Péter mandátumát

2022. április 16. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A pártok rossz döntésének következménye, hogy nem lesz továbbra is országgyűlési képviselő Szél Bernadett, írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos. A független – a következő ciklusban a Momentum-frakcióban ülő – képviselő szerint: „a tisztességtelen fetételek mellett lebonyolított, elcsalt választás következményei közül a Fidesz ismét kétharmados többsége mellett Szél Bernadett kiesése a legigazságtalanabb és legfájóbb. (...) Sajnos a kiesése az ellenzéki pártok rossz döntéseinek a következménye. Lehetett ugyanis tudni, hogy választókerülete ”billegő„ körzet: az ellenzéki lista nem szerepel ennyire katasztrofálisan az országban, Szél Bernadett simán nyerhetett volna, de azt is világosan lehetett előre jósolni, hogy rossz országos eredmény esetén veszíthet.

A pártok egyezsége azonban nem engedte meg, hogy a pártelitekhez nem kötődő, független képviselő befutó helyet kapjon a listán. Azon a listán, amiről az előválasztáson nem is lehetett szavazni”

– írja Hadházy, aki azt is írta:

„Csak remélni merem (és javaslom is), hogy Márki-Zay Péter át nem vett mandátumát neki ajánlják fel.”

Szél Bernadett a Pest 2-es számú választókörzetében, Budaörs-Budakeszi és környékén indult a fideszes külügyi államtitkár Menczer Tamással szemben. Utóbbi győzött 46,77 százalékkal, Szél 44,92-t hozott össze, valamivel több, mint ezer szavazat döntött kettejük közt, miközben 2700 szavazatot szedett össze a Mi Hazánktól György József, és az MKKP-s Jakab Edina is behúzott 2300-at.

Hadházy javaslatát információink szerint maga Márki-Zay Péter is támogatná, ugyanakkor nem a volt miniszterelnök-jelölt dönt majd visszaadott, azaz fel sem vett mandátuma sorsáról, hanem a hivatalosan listát állító hat pártnak kell erről rendelkeznie közös nyilatkozatban. A volt miniszterelnök-jelölt fel sem kívánja venni a mandátumot, így pedig a szabályok értelmében vélhetően egy jobbikos képviselő, Végh Noémi következhet a listán, aki bekerül a parlamentbe. Úgy tudjuk egyébként, hogy Szél Bernadett mandátumszerzését a Momentum, illetve még a Márki-Zay mandátumára eredetileg igényt tartó Párbeszéd Magyarországért is tudná támogatni, de minden esetben a jelölő szervezet, azaz a hatpárti szövetség közösen dönthet a mandátum sorsáról, a megüresedésétől számított 30 napon belül kell bejelenteniük az új képviselő nevét a választási bizottságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!