Megalakulhat az új Országgyűlés

2022. április 14. – 15:45

Frissítés 18:00-kor: A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította az április 3-ai választás országos listás eredményét, írja az MTI. Nem történt meglepetés, úgy alakultak a listás mandátumok, ahogy azt az összes szavazat megszámlálása után már tudni lehetett:

  • Fidesz-KNDP: 48 listás mandátum,
  • Ellenzék: 38 listás mandátum,
  • Mi Hazánk: 6 listás mandátum.

Korábban írtuk: A Magyar Nemzet értesülései szerint senki nem élt kifogással a listás és egyéni eredményekkel szemben, így megalakulhat az új Országgyűlés. Az új Országgyűlést a leköszönő Áder János hívja össze, erre a választás után 30 napja van. Még javaslatot is tehet a kormányfő személyére. Esélyes, hogy Orbán Viktor ötödszörre is miniszterelnök lesz.

Az Atv.hu kedden azt írta, hogy május 2-án választhatják meg Orbán Viktort miniszterelnöknek. Az alakuló ülésről az már kiderült, azon az ellenzék egy része nem lesz ott. Fekete-Győr András és Hadházy Ákos már bejelentette, hogy a Momentum 11 képviselője bojkottálja a parlament alakuló ülését – garanciális feltételeket szabtak. Hadházy megfogalmazása szerint „elcsalták a választást”, és aki ellenzékiként részt vesz az alakuló ülésen, „annak ki lehet írni a homlokára, hogy kollaboráns”, ők viszont nem akarnak „díszellenzék” lenni. Hadházy felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy parlamenti alelnöki, jegyzői posztot, tisztségeket se vállaljanak.

Kövess minket Facebookon is!