Még közel tízezer szavazat érkezik a napokban a külképviseletekről

2022. április 6. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A külképviseleti urnák túlnyomó többsége már szerda délelőttre megérkezett a Nemzeti Választási Irodába, már csak Hongkongból, Ho Si Minh-városból, Vientiánból, Canberrából, Melbourne-ből, Wellingtonból, Hanoiból, valamint Londonból, Edinburgh-ból és Manchesterből várják az urnákat, amelyek több mint 9800 szavazatot tartalmaznak, írja az MTI. A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez. A Political Capital választási szakértője úgy számol, hogy a jelenlegi 135-ről akár 137-138-ra is nőhet a Fidesz-KDNP-nek kiosztott mandátumok száma.

Szavazás a londoni külképviseleten Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Szavazás a londoni külképviseleten Fotó: Dömötör Bálint / Telex

A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak, összesen 97 ország 145 külképviseletén. Egyedül Sanghajban nem lehetett megtartani a szavazást, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom miatt. A külképviseleti névjegyzékben 65 480-an szerepeltek, közülük 57 623-an el is mentek szavazni.

Londonban készült választási riportunkat itt olvashatja el újra.

Amint megérkezik a tíz külképviseletről is az urna, az NVI munkatársai valamennyit felbontják és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután – az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt – eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Az NVI-hez több mint 316 ezer levélszavazat is érkezett, ebből több mint 200 ezret már felbontottak, és ezek közül csaknem 171 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat. Az NVI-hez postán több mint 36 ezer levélszavazat érkezett, a külképviseleteken 278 ezret adtak le, míg a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban 1500-at.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. A szerda reggeli adatok szerint 316 754 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, ennek 63,56 százalékát már felbontották és ellenőrizték a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot.

A feldolgozottság jelenlegi állása alapján az érvényes szavazási iratokban lévő szavazólapok száma 139 841, ebből 139 334 érvényes.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vizsgálja a marosvásárhelyi levélszavazatok ügyét, indokuk szerint a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki. Múlt csütörtök reggel a Transtelex írta meg, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Már kitöltött szavazólapokról van szó, az egyiken kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig az látható, hogy valaki a Mi Hazánkra adta le voksát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!