Bármilyen sort végigálltam volna, hogy szavazhassak – választási riport Londonból

Legfontosabb

2022. április 3. – 23:46

Bármilyen sort végigálltam volna, hogy szavazhassak – választási riport Londonból
Szavazók érkeznek a londoni szavazóhelyiséghez vasárnap délután – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepően simán, minden probléma nélkül zajlott le a szavazás Londonban. Egyértelműen pozitív volt a változás 2018-hoz képest, amikor több órán keresztül kellett sorban állniuk az esőben azoknak, akik a brit fővárosban akarták leadni a szavazatukat, de egyesek szerint azért még ennél is lehetett volna jobb a voksolás lebonyolítása.

Csak az urnanyitás előtt volt sor

A fulhami ILEC konferencia-központ előtt már napfelkelte előtt gyülekezni kezdtek az emberek, hogy leadhassák a szavazatukat Londonban. Több száz magyar állampolgár érkezett a reggel hat órás urnanyitást előtt, sőt a szervezők szerint volt, aki már hajnali negyed ötkor megkezdte a sorban állást. Legtöbbjük amiatt jött ilyen korán szavazni, hogy elkerülje a négy évvel ezelőttihez hasonló sorokat.

Mint később kiderült, felesleges volt az aggodalom. Ugyan reggel hatkor mintegy 200 méter hosszan álltak az emberek a nyugat-londoni voksolási helyszín bejárata előtt, a sor nagyon gyorsan haladt, nagyjából 10 perc alatt már a szavazófülkében lehettek a szavazók. Nagyjából 40 perccel az urnanyitás utánra már nyoma sem volt semmiféle sornak, a nap folyamán pedig nem alakult már ki újabb várakozó tömeg a szavazókör előtt.

Ez főként annak köszönhető, hogy most egy jóval nagyobb konferencia-központban szervezték meg a voksolást, mint 2018-ban, és a négy évvel ezelőtti 10-15 szavazófülkével szemben idén 50-et helyeztek ki a szavazás helyszínén. A fülkék nagyjából fele végül kihasználatlan volt a nap folyamán.

Szavazók fél órával az urnanyitás után – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Szavazók fél órával az urnanyitás után – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Noha az angliai magyar diaszpóra több mint százezresre rúg a becslések szerint, mindössze 8100-an regisztráltak a londoni voksolásra.

A 8100 regisztrált szavazó abszolút alulmúlta a várakozásokat, a követség több mint 10 ezer szavazóval kalkulált a regisztrációs határidők előtt. Végül a 8100 regisztrált szavazó nagyjából 85 százaléka jött el voksolni vasárnap.

A lebonyolítást dicsérték a szavazók

A 27 éves, várostervezőként dolgozó Dóri 2018-ban másfél órát állt sorba, úgyhogy most nagyon megkönnyebbült volt, hogy nemhogy nem kellett várnia, sőt, a szavazással is perceken belül végzett. De a 8 éve Angliában élő fiatalt a sorban állás sem tántorította volna el.

„Bármilyen sort végigálltam volna, hogy szavazhassak”

– jelentette ki.

Péter 15 éve él már Londonban, 2018-ban nem, legutóbb három ciklussal ezelőtt szavazott a brit fővárosban, akkor fél-egy órát kellet sorban állnia. Most is így számított, és nagyon örült hogy nem kellett várakoznia. „Teljesen pozitív benyomást keltett a mostani szavazás, sokkal gyorsabban ment minden. Szerintem jól meg volt szervezve, minden simán ment, abszolút semmiben nem tudok kivetnivalót találni. Ennél gyorsabban nem tudtam volna szavazni” – számolt be tapasztalatairól a teniszedzőként dolgozó 45 éves férfi.

Az urnazárás után Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet is pozitívan értékelte a zökkenőmentes szavazást. A sajtó képviselői előtt felszabadultan beszélt arról, hogy a 2018-asnál nagyságrendekkel nagyobb szavazóhelyiség kibérlésével gyakorlatilag teljesen sikerült elkerülni, hogy sorok alakuljanak ki a nap folyamán. Kiemelte azt is, hogy ebben a szavazóhelyiségben szavaztak a legtöbben a választás során.

A kora reggeli roham után egész nap ehhez hasonló látvány fogadta a szavazókat a helyszínen – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
A kora reggeli roham után egész nap ehhez hasonló látvány fogadta a szavazókat a helyszínen – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Volt, aki talált azért kivetnivalót

Egy 13 éve Londonban élő idősebb nő szintén nagyon örült, hogy nem kellett sorban állnia 2018-cal ellentétben. Elmondása szerint „nagyon szuper volt a lebonyolítás”. Azt viszont sérelmezte, hogy a népszavazási ívet nem adták neki oda automatikusan, hanem megkérdezték, hogy kéri-e. A nap folyamán Magyarországról is érkeztek hasonló esetekről hírek. (Jelen cikk szerzője is a helyszínen szavazott, ám nem tapasztalt hasonlót.)

Szavazótársaihoz hasonlóan a 32 éves Emőke is a lebonyolítást dicsérte.

„Négy évvel ezelőtt sokkal szörnyűbb volt, mint most”

– fogalmazott. A beszerzéssel foglalkozó fiatal nem Londonban él, vidékről érkezett. Majdnem két óra volt, mire eljutott otthonról a szavazás helyszínére.

Emőke arról beszélt, hogy jó lett volna, ha Anglián belül nem csak Londonban és Manchesterben lehetett volna szavazni (a jelenleg érvényes törvények szerint csak olyan városokban lehet voksolni, ahol van konzulátus). „Birmingham például elég kellemes lett volna” – mondta. Ráadásul a közép-angliai város nem csak neki esett volna útba, Birmingham ugyanis az ország második legnépesebb városa.

Csillag Tamás, a Momentum Londonban szavazó politikusa is a külföldi szavazóhelyiségek alacsony számát bírálta. Bár a négy évvel ezelőttihez képest szerinte is egyértelműen jobb volt a helyzet a sorban állás szempontjából, véleménye szerint továbbra is óriási probléma, hogy sokaknak akár 2-3 órát is kellett utazniuk, hogy szavazhassanak.

„Ahelyett, hogy kibérelték volna ezt a nagy helyet, bérelhettek volna öt kisebbet”

– fogalmazott Csillag.

A momentumos Csillag Tamás a szavazóhelyiség bejárata előtt – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
A momentumos Csillag Tamás a szavazóhelyiség bejárata előtt – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

A fiatal politikus „a külföldön élő magyarság képviselőjeként” szeretett volna bekerülni a Parlamentbe. Csillag, aki az ellenzéki lista 47. helyét foglalta el, korábban évekig a Momentum brit tagszervezetének volt az elnöke. A fiatal politikus délelőtt még 40 százalék esélyt adott magának a parlamentbe kerülésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!