Karácsony: Az ellenzéki pártok között versengés lesz a megmaradt szavazatokért

2022. április 6. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Valóban közös stratégia kellene, de aligha lesz. Az ellenzéki pártok között versengés lesz a megmaradt szavazókért és az erőforrásokért. Nagyon messze van még a következő választás, amikor ismét az összefogás lehet a jó stratégia” – mondta Karácsony Gergely szerdai interjújában a Népszavának.

Karácsony itt arról is beszélt, nem tervezi, hogy felveszi a parlamenti mandátumát, sosem tervezte, a Párbeszéd majd dönt arról, ki megy helyette az Országgyűlésbe, azt viszont sajnálná, ha az egyik helyettese, a szintén parlamentbe bejutott Gy. Németh Erzsébet otthagyná Budapestet.

A főpolgármester ezután Budapest helyzetéről beszélt. Szerinte a fővárosi önkormányzat féléves költségvetést készített, mert bízott a kormányváltásban, „most újra kell számolnunk mindent, és új tervet kell készíteni a működés fenntartására az év hátralevő részére. A közszolgáltatások csökkentését azonban semmiképpen nem tartom jó iránynak, ezek fenntartására az utolsó fillérig törekedni fogunk. Az más kérdés, hogy a rendelkezésre álló forrásaink meddig lesznek elegendőek”. Karácsony szerint viszont „a főváros pénzügyi gondjai azonban hamarosan eltörpülnek az országot sújtó válságban. Több ezer milliárdos megszorító csomagra lesz szükség. Orbán Viktor már vasárnap elismerte, hogy a rezsicsökkentésnek vége”.

Ugyanakkor Karácsony szerint a kormánnyal való közös munkát majd segíti az, hogy az unió arról döntött, elindítja a jogállamisági mechanizmust a magyar kormánnyal szemben, mert így „az Orbán-kormánynak vélhetőleg lesz annyi esze, hogy ezzel párhuzamosan nem szűkíti tovább az önkormányzatok mozgásterét, és nem hoz újabb megszorító intézkedéseket”.

Azon meglepődne, hogy a kormány egyszer csak úgy dönt, pénzügyi támogatás helyett átvesz bizonyos közfeladatokat a fővárostól, például a BKK-t, mert az „nem túl megérős üzlet” Karácsony szerint, főleg nem egy gazdasági válság és háború sújtotta időben. „A fővárosi önkormányzatok további sarcolása nem hoz látható eredményt a válságkezelésben. Egyszerűen nincs az önkormányzatoknál annyi pénz. Ezzel szemben sokat ártana a jogállamisági eljárás közepén a kormány megítélésének” – mondta. Eközben abban is bízik, hogy „az Európai Unió felveszi a támogatások folyósításának feltételei közé az önkormányzatok önállóságának biztosítását”.

Korábban egy másik interjúban azt is mondta, érdemes arra felkészülni, hogy 2024-re a kormány megszünteti a közvetlen főpolgármester-választás. Karácsony szerdán jelentette be, hogy nem akar újraindulni a Párbeszéd társelnöki pozíciójáért, a maga helyére Tordai Bencét, a párt országgyűlési képviselőjét ajánlotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!