DK-s frakcióvezető-helyettes: Végrehajtottunk mindent, amit Márki-Zay kért, még ha nem is értettünk vele egyet

2022. április 6. – 20:19

DK-s frakcióvezető-helyettes: Végrehajtottunk mindent, amit Márki-Zay kért, még ha nem is értettünk vele egyet
Arató Gergely a DK frakcióvezető-helyettese – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A DK-s vezetők és képviselők a választás estéje óta hárítják az interjúkérelmeket, az ATV Egyenes beszéd című műsorába most viszont bement Arató Gergely DK-s frakcióvezető-helyettes, aki Kőbányán egyéni választókerületet is nyert most.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök a választás estéjén Márki-Zay Pétert mint kapitányt tette fő felelőssé a kétharmados vereségért, Arató most ezt fejtette ki részletesebben. Feljegyeztük az erősebb mondatokat

Márki-Zay Péter felelősségéről:

  • Márki-Zay ambicionálta, hogy a plakát színéről, betűtípusáról, a program minden részeleméről ő döntsön, „nem lehet áthárítani ezt a felelősséget”.
  • Tévedés, hogy a pártok nem dolgoztak, „láttam, mennyit dolgoztak minden pártból, mindenki a lelkét kitette, egyéni választókerületek szintjén jól működött az együttműködés.” De az összhang megteremtése alapvetően a vezető felelőssége.
  • „Végrehajtottunk mindent, amit Márki-Zay kért, még ha nem is értettünk vele egyet”. Szerinte Dobrev felszántotta az országot, Gyurcsány Ferenc pedig „annyit vett részt a kampányban, amennyit Márki-Zay Péter megengedett neki.”
  • „Sokan jöttek hozzám oda, hogy nincsenek meggyőződve, hogy Márki-Zay jobb miniszterelnök lenne.” Nemcsak DK-sok jöttek ezzel hozzá és más képviselőtársaihoz. A lényeg szerinte, hogy „Orbán Viktort kompetensebb vezetőnek látták a választók”.

A kampány hibáiról:

  • „Az alapvető probléma az volt, hogy a kampány eltévesztette a fókuszát. Azt hallottuk a miniszterelnök-jelölttől, hogy a kampány célja, hogy megnyerjük az elbizonytalanodott fideszes szavazókat, ez a típusú tábor nem létezik.”
  • „Nem voltak konkrét, kellő erővel elmondott ígéretek, amelyek az embereket érdeklik.” Felírták például plakátra, hogy lesz egészségügyi minisztérium, de nem írták fel, hogy rövidülnek a várólisták, vagy hogy mennyivel emelkedik az orvosok bére.

A 2018 óta eltűnő szavazókról:

  • Nemcsak falun voltak problémák ezen a választáson, hagyományosan balos külső kerületeket is érdemes megnézni. „Még a baloldali törzsszavazók jó része is otthon maradt. Szocialista szavazók is maradtak otthon.”
  • A mai Jobbiknak helye van az együttműködésben, szerinte a Jobbik már programjában, mentalitásban jobbközép párt. A Jobbik szavazóinak egy része morzsolódott le, aki maradt, arra szükség van.
  • Együttműködés centruma balközépen kell, hogy legyen. Nem lehet megverni jobbról vagy középen álló pozícióból sem.

A pártok felelősségéről:

  • „Biztosan a pártok is tehetnek a vereségért. Nem jól találtuk az együttműködés szabályrendszerét. Ahol azt mondhattuk volna a miniszterelnök-jelöltnek, hogy ne csináld.”
  • „Az előválasztás szabályrendszerét sem jól alakítottuk ki. Az előválasztás szükségességét is át kell gondolni.”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!