Tóth Bertalan: Az MSZP nem tűnt el

2022. április 5. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tűntünk el, jelen leszünk a parlamentben, tovább erősítjük az MSZP–Párbeszéd szövetséget, és a zöld, szociáldemokrata politikát fogjuk képviselni, azt, ami az ellenzéki oldal kampányából kicsit hiányzott” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában két nappal a választások után Tóth Bertalan.

Az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy együtt induló és a választáson súlyos vereséget szenvedő ellenzéki pártok most a sikertelen mozgósítás módszertanát elemzik. Előzetesen az volt a feltételezésük, hogy azokon keresztül, akikkel a pártok kapcsolatban vannak, még további embereket is elérnek, de a választáson kiderült, hogy az ellenzéki buborékon kívülre nem értek el.

Korábban Tóth szerint nem látszott, de utólag azt gondolja, hogy a DK és a Jobbik szavazói nem fértek meg egy tető alatt.

„Nem lehet egy ember nyakába varrni a választási kudarcot, mindenkinek meg kell vizsgálnia a saját felelősségét” – mondta az MSZP-s politikus. A vereség lehetséges okai között arról beszélt, hogy Márki-Zaynak voltak szerencsétlen kijelentései, de benne volt az is, hogy későn kezdtek kampányolni, nagyon későn lett meg a közös program, és a sok belső vitából sok minden ki is hallatszott.

A parlament lehetőséget ad a kommunikációra, magyarázta Tóth az ATV-ben, hozzátéve, hogy az egyenlőtlen médiaviszonyok miatt ez fontos. Abban ugyanakkor igazat adott Hadházy Ákosnak, hogy a parlamenti politikát nem lehet úgy csinálni, mint korábban. A fideszes törvényjavaslatok megvitatására például feleslegesnek tartaná az ellenzéki képviselők beülését.

Tóth Bertalan leadja szavazatát a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben 2022. április 3-án – Fotó: MTI/Varga György
Tóth Bertalan leadja szavazatát a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben 2022. április 3-án – Fotó: MTI/Varga György

Az MSZP társelnöke azt is kijelentette, hogy a saját pártjának a hálózata volt a gerince a kampánynak, „a mi jelöltjeink és az aktivistáink semmilyen hibát nem követtek el, mindent megtettek a győzelemért”. Tóth Bertalan ugyanakkor a saját pártját is felelősnek látja a közös vereségben, igaz, azt nem fejtette ki a műsorban, hogy ez alatt pontosan mit ért. Azt viszont hangsúlyozta, hogy „a többiekhez képest arányaiban több képviselőnk lett, nagyon izgulunk Vajda Zoltánért, bízunk benne, hogy vele együtt meglesz az 5 mandátum”, és elsorolta, hogy a pártszövetség egyes tagjaihoz képest mennyivel lesz több képviselője az MSZP-nek. Azt is hozzátette, hogy a Párbeszéddel közösen pedig 8-9 egyéni képviselőjük nyert.

Az MSZP-s társelnök Márki-Zay Péter előválasztási győzelménél még a színpadon jeleskedett, de vasárnap, az Egységben Magyarországért közös eredményváróján már nem jelent meg, és nem is szólalt fel a miniszterelnök-jelölt eredményértékelő beszédét követően. Az MSZP választási eredményét korábban ebben a cikkünkben elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!