Fürjes Balázs: Oda Buda

2022. április 4. – 05:36

Másolás

Vágólapra másolva

A XII. kerületet és a II. kerület egy részét magába foglaló, Budapest 3-as számú választókerületben Fürjes Balázst indította a Fidesz-KDNP, de a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár alulmaradt az ellenzék jelöltjével, Hajnal Miklóssal szemben. 98,77 százalékos feldolgozottságnál Hajnal a szavazatok 47,49 százalékát szerezte meg, Fürjes 42,65 százalékot kapott. Az ellenzéki jelölt több mint 2 ezer szavazattal nyert.

Oda Buda, gratulálok a győztesnek!

– értékelte Fürjes Balázs Facebook-oldalán az eredményt. Mint írta: a győzelem csapatmunka lett volna, a vereség az ő felelőssége. Este 10 órakor telefonon gratulált Hajnalnak. Fürjes szerint a vereségre nincs kifogás, egy demokráciában mindig igazuk van a választóknak, velük nem érdemes vitatkozni. „A mi feladatunk: megérteni, hogy mit és miért üzennek nekünk a budai választók. Megérteni, megfontolni, cselekedni, most ez a helyes sorrend. Ma még a megérteni szakaszban vagyunk, nem kapkodom el az értékelést.” Ezután kitért arra, hogy a Fidesz-KDNP országosan hatalmas győzelmet aratott, és azt is, hogy Pesten két mandátumot tudtak nyerni a kormánypártok.

Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP negyedszer is kétharmaddal győzött a 2022-es országgyűlési választáson, az ellenzéki összefogás minden előzetes méréshez képest sokkal rosszabbul szerepelt, szinte csak Budapesten tudott egyéni választókerületeket nyerni, és bejutott a Mi Hazánk a parlamentbe.

A Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben, az ellenzéki összefogás 57-et, a Mi Hazánk 7-et. A német nemzetiségi listáról mandátumot szerzett Ritter Imre, aki az elmúlt ciklusban a Fideszt segítette a szavazataival. Budapesten az ellenzék a 18-ból 16 választókerületet nyert meg, a Fidesz viszont behúzta a XVII. kerületet (Dunai Mónika) és a XIV–XVI. kerületből álló választókerületet (Szatmáry Kristóf). 2018-ban még 6 budapesti mandátuma volt a Fidesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!