Az ország minden pontján erősített a Fidesz 2018-hoz képest

Legfontosabb

2022. április 4. – 01:05

Az ország minden pontján erősített a Fidesz 2018-hoz képest
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Hatalmas győzelmet arattunk. Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”

mondta győzelmi értékelőjében a sorban negyedik, újabb kétharmados kormányzásra készülő Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy azt még tanulmányozni kell, miért pont akkor nyertek a legnagyobb arányban, amikor mindenki összeállt ellenük.

Orbán nem túlzott, az ország minden egyes pontján erősíteni tudtak a 2018-as eredményükön, Budapesten és mind a 19 megyében jobb eredményt értek el, mint négy éve, még a valamivel gyengébb részvétellel együtt is.

Vas helyett ugyan Szabolcs-Szatmár-Bereg lett a Fidesz legerősebb bástyája, de ennél is érdekesebb, hogy e mellett a megye mellett Vasban, Tolnában és várhatóan Nógrádban is 60 százalék fölött vagy nagyon annak a közelében zárnak – négy éve Vasban 58,04 százalékkal voltak a legerősebbek. 60 százalék fölött legutóbb 2014-ben jártak, akkor Vasban, azóta egyszer sem sikerült ekkora győzelmet aratniuk egy megyében sem. Abban nincs meglepetés, hogy ahogy már évek óta, idén is Budapesten szerepelt messze a leggyengébben a kormánypárt.

A legnagyobb erősödést észak-keleten érte el a Fidesz, Borsod-Abaúj-Zemplénben 10%-ot javult négy évvel ezelőtthöz képest, de , de Hevesben, Nógrádban és Szabolcs-Szatmár-Beregben is 8% fölötti volt az erősítés.

Négy éve a Fidesz – Budapesten kívül – alig vesztett valahol, összesen három választókerületet nem húztak be. Baranya 1.-ben a most összellenzéki jelöltként induló dr. Mellár Tamás nyert még függetlenként, Csongrád 1.-ben Szabó Sándor (MSZP–Párbeszéd), Fejér 4.-ben Pintér Tamás (Jobbik) nyert.

Idén – a javuló Fidesz-eredmények tükrében – nem meglepő módon még ennyi egyéni választókerületet sem tudott elvinni az ellenzék a fővároson kívül. Mellár Tamás idén is nyerhet Baranyában (még túl szoros az állás), Szabó Sándor pedig biztosan ismételt, Fejér 4.-ben idén viszont dr. Mészáros Lajos lett Fidesz nyerő embere az ellenzéki Kálló Gergellyel szemben. Az ellenzék más győzelmet nem tudott felmutatni vidéken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!