A Fideszben biztos országos előnyt látnak, az ellenzék budapesti és városi tarolásban bízik

A Fideszben biztos országos előnyt látnak, az ellenzék budapesti és városi tarolásban bízik
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a 2022-es országgyűlési választás, amely a zordabb időjárás ellenére várhatóan a 2018-as választásokhoz hasonló mértékű részvételt hoz. Az eredményekre még egy-két órát várnunk kell, de a pártokban már elemeznek, számolgatnak, sőt, mérések alapján is készülnek a várható végeredményre. A Telexhez eljutó információk szerint a Fideszben 5 pont körül listás előnnyel és biztos mandátumtöbbséggel számolnak, az ellenzék a budapesti és nagyvárosi tarolásban bízik.

Délután fél hétig a választók 67,8 százaléka szavazott, amely nagyjából a 2018-as részvételhez hasonlít. Ez alapján számíthatunk arra, hogy a részvétel ismét a négy évvel ezelőtti 70 százalékos szint közelében lesz.

A részvétel területi eloszlását a pártokban választókerületenként nézik. Mindez azért sokatmondó, mert jelzi a pártok számára hogy sikerült a mozgósítás. Ez alapján megállapítható, hogy

  • a balosnak könyvelt választókerületekben a fővárosi, megyei átlagoknál alacsonyabb volt a részvétel öt órakor (például Angyalföld, Zugló vagy Szeged 1);
  • a fixen jobbos választókerületekben a részvétel rendre magasabb a megyei átlagnál (ilyen például Csorna, Kiskőrös vagy éppen Zalaegerszeg);
  • és az úgynevezett billegő választókerületekben kimondottan magas a részvétel az átlaghoz képest (például Hegyvidék, Szombathely vagy Hódmezővásárhely).

Ebből csak óvatosan lehet következtetni az eredményre, de a pártoknál azért mérnek, elemeznek következtetnek.

A Telex információja szerint a Fideszben magabiztos 4-5 százalékpontos listás előnnyel számolnak, egy kormányközeli mérés szerint 48-43 százalék lehet a Fidesz–KDNP-lista eredménye az ellenzéki listához képest.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesznek magabiztos többsége lenne az új Országgyűlésben 120 körüli mandátummal.

A Medián este hét órakor 121 mandátumot becsült a Fidesznek.

Az ellenzék azzal vigasztalódhat, és egyes forrásaink szerint úgy is számol, hogy a Fidesz biztosan nem tud újabb kétharmadot szerezni. Mindehhez nagyban hozzájárul, hogy Budapesten az ellenzék és a kormányoldal is meggyőző ellenzéki fölénnyel számol: a Fidesznek nagy eséllyel itt nem is jut egyéni választókerület (bár a Hegyvidéken nagy a harc Fürjes Balázs és Hajnal Miklós között, itt a kutyapárti jelölt eredménye lehet a döntő). Az ellenzékben szintén azzal számolnak, hogy a megyei jogú városok többségében is melléjük állt a választók többsége.

Kérdés, hogy az ellenzék jó fővárosi és nagyvárosi szereplése összesítésben mekkora szavazatszámra és arányra lesz elég. Hallottunk olyan ellenzéki mérésről, amely döntetlenközeli, enyhe ellenzéki előnyt mérő listás eredménnyel számol. Fontos ehhez hozzátenni viszont, hogy a választókerületi határok miatt a Fidesznek így is több egyéni mandátuma lehet.

A napi elemzések és belső mérések szerint a kisebb pártok közül a Mi Hazánknak is lehet esélye bejutni a parlamentbe – ez persze nagyban függ a végső részvételtől, vagyis hogy hol húzódik az 5 százalékos küszöb végül. Ám sem az ellenzékben, sem a Fideszben nem lepődnének meg, ha a Mi Hazánk végül bejutna. A Kutyapárt viszont várhatóan a negyedik lesz.

A fenti számításokra a részvételi adatok és belső mérések alapján következtetnek a pártok, hamarosan kiderül a végeredmény, amelyről a Telexen persze a lehető leggyorsabban beszámolunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!