Törley Katalin: Tisztelet az ukrán nőknek, tisztelet az anyáknak!

2022. április 2. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Törley Katalin tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája lépett először a színpadra, anyaként és tanárként beszélt arról, hogy elborzadva figyeli az ukrajnai eseményeket. „Látom ezeket a meggyötört nőket, asszonyokat, lányokat, asszonyokat, fiatalokat és időseket”, akik, ahogy arra felhívta a figyelmet, a menekülés közben is megőrzik szolidaritásukat egymással, a gyermekekkel, és végig, minden nyomorultságos körülmény ellenére megőrzik méltóságukat is.

Tisztelet az ukrán nőknek, az úton lévőknek, az Ukrajnában, Kárpátalján, Magyarországon, Európában, és Európán kívül lévő asszonyoknak

– mondta. Törley tiszteletét fejezte ki a nőknek Ukrajnában, Oroszországban, és a világon mindenhol azért, mert még ha egy „súlyos téveszmében szenvedő agresszor áldozataivá” is váltak, megőrzik mindazt, amit a természet és az erkölcs számukra diktál: óvnak, gondoskodnak és vigyáznak egymásra, maguk és sorstársaik gyerekeire.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Törley Kata tanárként arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar köznevelési és szociális ellátórendszer nem nyújt sok reményt, sőt, valódi védelmet, avagy biztonságot sem, nemhogy jövőképet az ukrán menekülteknek.

A pedagógus súlyos kritikát fogalmazott meg a magyar állammal, a jelenlegi kormányzó többséggel szemben, mert szerinte az elhallgattatja az orosz agresszió súlyát, következményeit, ahogyan elhallgattat minden olyan hangot, amely vele nem ért egyet. Törley hosszan beszélt a magyar közoktatást és jogállamiságot érintő aggályokat, és az lemúlt évtized történéseit sorolva, majd pedig kijelentette: mindezek együttesen az okai annak, hogy elmegy vasárnap szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!