Nika Krykun: Sosem fogom megbocsátani, hogy a kisöcsémnek minden éjjel orosz katonák okoznak rémálmokat

2022. április 2. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

– mondta a tüntetésen Nika Krykun 17 éves ukrán menekült. A Stop-Zemlia című Berlinalen és más fesztiválokon díjat nyert film szereplője mindent elvesztett az orosz támadást követően: városát, családját, családjának teljes történetét fel kellett adnia, hogy elmenekülhessen. Elcsukló hangon beszélt arról, hogy mit élt át a háború kitörtének napján.

Nem voltak szavaink a döbbenettől; egy nappal korábban még a jövőt és következő utazásainkat tervezgettük, február 24-én azonban már eluralkodott rajtunk a rémület, fogalmunk sem volt róla, hogy mi történik velünk, milyen jövőnk lehet

– mesélte. Nika a robbantások és a civil célpontok támadása idején a családjával egy kijevi óvóhelyen volt, majd pedig úgy döntött, elhagyja Kijevet, elbúcsúzott ott maradt családtagjaitól, és miközben – elmesélése szerint – bombatámadások érték a vonatot is, amelyen menekültek, a teljes kilátástalanságba menekültek. Záhonyban ért először biztonságba, most pedig Budapesten vannak, rokonoknál. Ennek ellenére a tramua szinte feldolgozhatatlan:

Sosem fogom megbocsátani, hogy a kisöcsémnek minden éjjel orosz katonák okoznak rémálmokat

– mondta a menekült lány, és elsírta magát. Végül arról beszélt, nagyon hiányoznak hátrahagyott barátai és szerettei, és nagyon reméli, Ukrajnában, és így Európában is hamar béke lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!