Szombat 11 óráig bárki visszaléphet a választáson, aki meggondolta magát

2022. március 31. – 05:19

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazást a legkorábban indító külképviseleti szavazókör megnyitásáig, közép-európai idő szerint szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson. Ezt egy 2018-as iránymutatásban fogadta el a Nemzeti Választási Bizottság.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, a legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Pauló-i, a Buenos Aires-i és a montevideói külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor. Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt szombaton 11 óráig teheti meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát, írja az MTI.

A visszalépést vagy egy szükséges formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával lehet jelezni, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott által. A lemondás után a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát. A lemondott jelölt nevét tehát lehúzzák a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

A választásra 664 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba, eddig egy jelölt lépett vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!