„Pocsék ember leszel, vagy meghalsz?” – nekiment Gyurcsány Ferenc háborús posztjának Kocsis Máté és a teljes kormánysajtó

2022. március 25. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypropaganda hetek óta azzal támadja az ellenzéket, hogy „háborúba sodornák Magyarországot”, vagy „magyar katonákat küldenének Ukrajnába”, míg ezzel szemben a kormány mindent elkövet, hogy kimaradjunk ebből az egészből. A kormánypárti sajtóban péntek délutánra mindenhol kiemelt helyet kapott Gyurcsány Ferenc Facebook-posztja, amiben a Demokratikus Koalíció elnöke az Orbán–Zelenszkij vitáról elmélkedett.

Mint megírtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanácshoz online intézett beszédében azt üzente Orbán Viktornak: tegye egyértelművé az álláspontját Oroszországgal szemben, és engedje át Magyarország területén a NATO fegyverszállítmányait. Zelenszkij követeléseit Orbán Viktor és Szijjártó Péter külügyminiszter is visszautasította a már korábban is ismertetett álláspontra hivatkozva.

Gyurcsány Ferenc a pénteken megjelent posztban ezt írta:

A Zelenszkij–Orbán vita lényege:
Pocsék ember leszel, vagy meghalsz.
Melyiket választanátok?

A DK elnöke szerint Orbán ezt a választást hagyja a hazának. „Elfordítjuk fejünket ezrek, milliók halálától, meggyalázásától, mert ha nem, ha segítünk, akkor magunkra vonzzuk a sátán bosszúját és mi magunk fogunk halni – állítja” (Orbán).

Gyurcsány Ferenc azzal folytatja az elsősorban a kormány gyávaságáról szóló dühödt kirohanást, hogy „Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez szar alakká kell válnunk”. A DK elnöke szerint a miniszterelnök meg sem próbál más utat ajánlani a nemzetnek,

„Magyarország vezetője gyáva, erkölcstelen nemzetként szeretne bennünket látni, láttatni. Miért osztoznánk az ő bűnében? Van más választás.”

A Magyar Nemzet cikkének címe minderről már konkrétan az, hogy „Gyurcsány halálba küldené a magyarokat”. Gyurcsány Ferenc szavait valóban nem könnyű elsőre értelmezni, de a posztban mintha azt igyekezne kifejezni, hogy Orbán Viktor és a kormány kínálja fel azt a hamis ellentétet, hogy ebben a helyzetben csakis a gyáva lapítás vagy a halál között van a választás. Gyurcsány szerint nem ez a két kizárólagos lehetőség, van más választás, de nem mondja meg, mi az.

Gyurcsány írására Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője válaszolt ezekkel a szavakkal:

„Nem, nem és nem! Nem keveredhetünk bele a háborúba! Gyurcsány úr! Ne kérje, ne tegyen ilyen nyomást a magyarokra! Nem, nem válunk »szar alakká« – ahogy mondja –, és nem leszünk gyávák, erkölcstelenek, ha ki akarunk maradni két másik ország konfliktusából.”

Kocsis szerint amit Gyurcsány mond, annak most nagy a tétje, nagy az ára, sokkal nagyobb, mint egy hétköznapi politikai vitának. A Fidesz frakcióvezetője szerint ez egyenesen „életveszélyes, amiért maga biztosan nem fogja vállalni a felelősséget. Sosem tette.”

Kocsis ezután arról ír, hogy a magyar kormány nem fordítja el a fejét az Ukrajnában zajló háború áldozataitól,

„mi állunk helyt az ukrán határon, mi gondoskodunk a háború elől menekülők tízezreiről, és nem látjuk keleti végeinken a segítő brüsszeli kezeket. A »más útról« pedig ne hadováljon, maga is pontosan tudja, vagy kimaradunk, vagy belekeveredünk.”


Kocsis a posztja végén arra szólítja fel Gyurcsányt, hogy álljon le a háborús hergeléssel, és felteszi azt a kérdést, hogy „tényleg ér annyit a politikai verseny, hogy kockára tegye a magyarok békéjét és biztonságát?”

Kövess minket Facebookon is!