Több mint 27 ezren jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak

2022. március 23. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a jelentkezési folyamat, szerdáig több mint 27 700-an jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak – közölte a 20K22 nevű civil csoport a Facebook-oldalán. Azt írják, mostantól egészen péntekig kizárólag a delegálással foglalkoznak, új jelentkezéseket már nem regisztrálnak.

Az országban 10 243 szavazókör működik a választás idején, ezek mindegyikébe két embert küldhetnek a jelölő szervezetek, hogy minden pillanatban figyelni tudják a szavazás menetét.

A Húszezren a tiszta választásért 2022-ben névre keresztelt kezdeményezés azért jött létre, hogy ne fordulhasson elő olyan, ami 2018-ban történt, amikor sok szavazóbizottságban nem volt ellenzék által küldött tag

Múlt péntekig a „jelöltek és jelölő szervezetek” összesen 15 ezer szavazatszámláló bizottsági tagot delegáltak. A Nemzeti Választási Iroda szerint ők „az eskü- vagy fogadalomtételt követően gyakorolhatják jogaikat”. Ugyanakkor nem lesz minden regisztrált emberből szavazatszámláló, ugyanis nem biztos, hogy minden jelentkező vállalja majd az ezzel járó feladatokat.

Januárban az Unhack Democracy civil szervezet videókampányban hívta fel a figyelmet a választások tisztaságának védelmére és a szavazatszámlálás jelentőségére. A Számolj a demokráciáért!című sorozathoz 26 előadóművészt, köztük Csákányi Esztert, Nagy Ervint, Lengyel Tamást, Bödőcs Tibort, Péterfy Borit, Gryllus Dorkát, Lovasi Andrást és még sok más neves színészt és énekest kértek fel arra, hogy népszerűsítsék a szavazatszámlálást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!