Márki-Zay az erdélyi magyaroknak: Akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok

2022. március 23. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot, akkor is szeretjük, és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – mondta Márki-Zay Péter kedden egy kolozsvári pódiumbeszélgetésen.

Az „akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok” feliratot aztán ki is tették Márki-Zay mögé egy molinóra, ezt az esti ATV-nek adott interjújában is látni lehetett.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ezen a kolozsvári találkozón arról is beszélt, neki is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt, de ezt szerinte számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Szerinte számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy számíthat a szavazatukra.

Azt is mondta, meg kell őrizni a határon túli magyar közösségek mostani támogatási szintjét, de a támogatásokat politikamentesen és korrupciómentesen kell adni. Szerinte a magyar állami támogatással elkezdett erdélyi beruházásokat mindenképpen be kell fejezni, de azt nem vállalta, hogy a Fidesz további ígéreteit is megvalósítja.

Márki-Zay itt arról is beszélt, semmilyen megalázkodást nem vár el azoktól a polgármesterektől, akik levélben közölték, hogy nem szívesen látják Erdélyben. Azt mondta, biztosra veszi, ha Magyarországon változás lesz, fel fogja hívni az RMDSZ elnöke, hogy gratuláljon neki.

Tavaly ősszel Székelyudvarhely polgármestere először a Facebookon kérdezte meg az embereket, hogy fogadja-e az őt meglátogatni akaró Márki-Zay Pétert, majd több ezer válasz után törölte a posztot. A Telexnek akkor azt mondta, alapvetően csak tisztséget elnyert emberekkel találkozik, és a kampányban, „sárdobálásban” nem akar részt venni. Arra azonban nem volt hajlandó konkrét választ adni, hogy ha a jövőben a Fidesz kerülne ellenzékbe, akkor Orbán Viktort se fogadná-e. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!