Századvég: Közel kétszer annyian látnák szívesebben Orbán Viktort kormányfői pozícióban, mint Márki-Zay Pétert

2022. március 14. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányhoz közel álló Századvég márciusi közvélemény-kutatása szerint a magyarok 62 százaléka a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, ezzel szemben Márki-Zay Pétert, az ellenzéki pártok kormányfő-jelöltjének megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná. A Századvég megjegyzi, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban.

Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat elmondható, hogy az Egységben Magyarországért kormányfő-jelöltje a vidéki szavazók mellett már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani. A felmérés rámutat arra, hogy a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná, míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén. A megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben.

A regnáló miniszterelnök a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél: a 18-29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi városvezetőt látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban. Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg 10 százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben.

Múlt héten a Závech Research jutott hasonló eredményre, kutatásuk szerint a teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter. De a hódmezővásárhelyi polgármesternél – ha csekély mértékben is – jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő többi miniszterelnök-jelölt: Jakab Péter, Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!