Kövér László nem olvassa fel a két jelölt életrajzát, Orbán már az első fordulóban döntést szeretne

2022. március 10. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel fél tízre hirdették meg az államfőválasztást. Információink szerint az eredeti tervek szerint csak délután kezdődött volna az ülés, Orbán Viktornak azonban akkor már Versailles-ben lesz jelenése az EU-csúcson, és a magyar Országgyűlés programját hozzá igazították.

A parlament házbizottságában azt elfogadták, hogy mindkét jelölt felszólalhasson 15 percben a szavazás előtt, de Kövér László abba már nem volt hajlandó belemenni, hogy felolvassa a két jelölt életrajzát – mint tette öt évvel ezelőtt. Elsőként Novák Katalin mondhatja el a beszédét, és utána következik Róna Péter.

A beszédek után 80 perc szünet következik, és ebben az első 40 percben kell leadnia a szavazatát a képviselőknek. A szavazás titkos, és kétharmados többségre van szükség, hogy már az első fordulóban meglegyen az eredmény. Amennyiben ez nem lesz meg, a második fordulóban már az egyszerű többség is elég. A Hvg.hu cikke szerint azonban Orbán Viktor kötelező megjelenést rendelt el minden Fidesz–KDNP-s képviselőnek, azaz Boldog István, Simonka György és Völner Pál is részt vesz a szavazáson.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 11 órára már eldől, ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, és fél 12 után nem sokkal leteszi az esküt Novák Katalin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!