Már csak egy hétig lehet regisztrálni a levélben szavazáshoz

2022. március 2. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak egy hétig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra; jelenleg több mint 444 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében – írja a Nemzeti Választási Iroda szerdai adatai alapján az MTI.

A valasztas.hu-n olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely államokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.

Eszerint a már névjegyzékbe vett 444 182 választópolgárból legtöbben romániai (191 186), illetve szerbiai (67 730) értesítési címet adtak meg a regisztráció során. Németországot 5052-en, az Amerikai Egyesült Államokat 1761-en, Kanadát 1330-an, Nagy-Britanniát 1142-en, Svájcot 1058-an, Ausztráliát 797-en, Svédországot 685-en, Magyarországot pedig 2680-an jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 061-en adtak meg értesítési címként, 143 071-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot – köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait – a választópolgárhoz, aki a voksait levélben adhatja le.

Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

Aki előzőleg már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes és több esetben – például a szavazat leadásával – újraindul az érvényességi idő. A regisztrációra március 9-éig van lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak.

A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

A szombat délutáni határidőre 7 pártlistát és 12 országos nemzetiségi listát jelentettek be a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB délután ki is sorsolta, hogy a szavazólapon milyen sorrendben szerepelnek majd a listák, így dőlt el, hogy az ellenzéki pártszövetség listája lesz az első a szavazólapon, a Fideszé pedig az utolsó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!