Iskolai laptoposztással jogszerűtlenül kampányolt a fideszes képviselőjelölt, de büntetést nem kell fizetnie

2022. február 23. – 08:08

Iskolai laptoposztással jogszerűtlenül kampányolt a fideszes képviselőjelölt, de büntetést nem kell fizetnie
Vitályos Eszter laptoposztás közben, kampányidőszakban, a saját választókerületében található Móricz Zsigmond Gimnáziumban – Fotó: Vitályos Eszter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A választási bizottság megállapította, hogy jogszerűtlen volt, amikor a Fidesz képviselőjelöltje egy állami programban megvásárolt laptopokat adott át a kampányidőszakban egy szentendrei gimnáziumban, a saját választókörzetében. Büntetést nem kell fizetnie, de eltiltották a további jogsértéstől.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több iskolában a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjei osztották ki az állami programban vásárolt laptopokat. Vitályos Eszter egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára, másrészt a Fidesz szentendrei képviselőjelöltje; ő volt az, aki egy hete a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban személyesen adott át 238 olyan laptopot, amit az Emmi EU-s pénzből vásárolt. Erről a fideszes politikus a hivatalos Facebook-oldalán kilenc képes posztban számolt be, de az eseményről tudósított az MTI is.

Pest megye 3-as számú választókerületének választási bizottságához a Momentumtól érkezett panasz Vitályos Eszter ellen az iskolai laptoposztás miatt. A bizottság keddi döntése kimondta, hogy a fideszes képviselőjelölt kifogásolt iskolai megjelenése akkor is kampánytevékenységnek minősül, ha a politikus hivatalosan államtitkári minőségében jelent meg, mivel kampányidőszak van. Ez alapján megállapították, hogy:

  • Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét;
  • és sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott a fideszes államtitkár, ami a többi jelöltnek nem áll rendelkezésére.

Ezek alapján ugyanakkor a választási kampány szabályainak megsértése miatt bírság kiszabását nem látta indokoltnak. A határozat csupán megállapította a jogsértés tényét, illetve eltiltotta Vitályost „a további jogsértéstől”.

(via 444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!