Elutasította az NVB a Magyar Szociális Párt jelentkezését

2022. február 21. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hat nappal a kampány hivatalos kezdete után, múlt pénteken jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) a Magyar Szociális Párt, hogy szeretnének elindulni az április 3-i országgyűlési választáson. A bizottság hétfői ülésén elutasították a kérelmet, és nem vették nyilvántartásba a pártot.

Az MSZP nevére hajazó formációról a 2019-es önkormányzati választás előtt lehetett először hallani, amikor az ATV cikke szerint megkeresték Lukácsi Katalint, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagját, hogy az ő színeikben induljon el polgármesterjelöltként Szolnokon. Lukácsi nemet mondott a párt elnökének Kovács István Józsefnek, akit még korábbról, a KDNP-ből ismert, mindketten a kisebbik kormánypártban politizáltak.

A Magyar Szociális Párt végül a 2019-es önkormányzati választáson se tudott elindulni, mert nyilvántartásba vételüket az MSZP az elnevezés hasonlósága miatt megtámadta, és elnökük szerint után kifutottak az időből. Kovács István József az iSzolnok.hu-nak gyalázatosnak nevezte, hogy a szocialisták alaptalan módon megtámadták a Magyar Szociális Párt indulását, ezért arra kérte akkor a párt szimpatizánsait (?) hogy ne szavazzanak az MSZP-re vagy annak szövetségeseire.

„Meggyőződésünk, hogy mást jelent az, hogy valaki szocialista vagy szociálisan gondolkodó ember”

– fogalmazott Kovács, hozzátéve, a párt 2018-as bejegyzésekor is megvizsgálták a nevüket, és akkor nem volt vele probléma. Azt is mondta, a Magyar Szociális Párt csak olyan jelölteket tud támogatni az önkormányzati választáson, akik vállalják, hogy a tiszteletdíjuk minimum kilencven százalékát Böjte Csaba alapítványának vagy más nemes célra fordítják.

Most az volt a probléma, hogy olyan ember jelentette be a pártot, akinek már nem volt képviseleti jogosultsága – indokolta hétfői döntését az NVB az MTI szerint. A határozat nem jogerős, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellene a Kúriánál.

Az NVB eddig 43 pártot vett nyilvántartásba.

Több jelölőszervezet jelentkezését már nem tudják elfogadni, az eljárási és jogorvoslati határidők miatt.

A jelöltek pénteken 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, választókerületenként 500-500 érvényes aláírásra van szükség az induláshoz. Országos pártlistát pedig az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listákat legkésőbb szombat délután 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!