Közösen repülnének haza az angliai magyarok szavazni

2022. február 21. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Közös repülőutat hirdet a londoni Kossuth Kör az angliai magyaroknak. A Repülővel Jöttünk akció szervezői azt szeretnék, hogy március 31-én megtöltsék a 15 órakor Londonból induló 200 fős járatot.

A jegyet mindenki magának veszi meg, de egy űrlapon lehet aztán jelezni, ha valaki részt szeretne venni a programban. Március 15-ig várják a jelentkezéseket. „Nem célunk pénz vagy adomány gyűjtése. A közös hazautazással azonban hangot adsz annak, hogy a jelenlegi helyzetet nem tartod elfogadhatónak, és változást akarsz” – írják az akció oldalán. Nagy-Britannián belül pedig telekocsit szerveznek a kint élő magyaroknak, hogy eljussanak a külképviseletekre szavazni.

Ahogy mi is írtuk, a 2018-as választásokon több külképviseleten, így például a magyarok által nagy számban lakott Londonban is hosszas sorok alakultak ki. A szavazást legutóbb végül úgy zárták le, hogy rácsukták a kaput a várakozókra, és többen nem tudtak élni a jogukkal. Az akkori beszámolók szerint volt olyan magyar, aki Portugáliában 600 kilométert utazott azért, hogy Lisszabonban leadhassa a szavazatát.

Nagy-Britanniában hivatalosan 155 ezer magyar él, de az ottani magyarok (magyar állampolgárok) valós száma ennél jóval magasabb.

Ennek ellenére csak három helyen, Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ben lehet szavazni.

Mostanra pedig már azt is biztosan lehet tudni, hogy idén se nyílik több szavazóhelyiség. Egyszerűbb lenne persze levélben szavazni, de a magyar választójogi törvény ezt csak azoknak a külföldön élő magyar állampolgároknak teszi lehetővé, akiknek nincsen magyarországi lakcímük. Ők viszont így csak pártlistára szavazhatnak, az egyéni jelöltre nem.

Az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű civil szervezet nemrég gyűjtésbe kezdett, hogy akár ezrével juttassanak el olyanokat szavazni április 3-án, akik már régen letettek arról, hogy voksoljanak – írta a 444.hu. Hasonló problémával szembesülhetnek a Németországban élő magyarok, minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!