Kiderült, Kaposváron tényleg két ellenzéki névrokonával akarják összezavarni a választókat

2022. február 17. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Felder Frigyes kaposvári LMP-s önkormányzati képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a jegyzőhöz, és a megkapott dokumentum alapján tényleg igaz, hogy Somogy megye 1. számú választókerületében Varga István ellenzéki jelölt, és az ellenzéki előválasztáson szintén ringbe szálló Horváth Ákos egy-egy névrokonát is indítani akarják a választásokon.

A jegyző által kiadott dokumentum szerint a választókörzetben valóban egy másik Varga István és egy másik Horváth Ákos nevű ember is felvette az ajánlóíveket és független jelöltként gyűjti az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Felder Frigyes szerint a Fidesz, így próbálja becsapni a kaposváriakat. Varga István fel is szólította Gelencsér Attilát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, hogy fejezze be a tisztességtelen játszmáit, ne így próbáljon előnyt szerezni. A körzetben egyelőre Gelencsér Attilát és az összellenzéki jelölt Varga Istvánt vették nyilvántartásba, miután ők már le tudták adni az ajánlásokat.

Ha a két névrokonnak is sikerül összegyűjteni az 500 ajánlást, akkor ebben a választókerületben két Varga István és egy Horváth Ákos indul majd, akinek a nevét a kaposvári választók az ellenzéki előválasztásról, illetve a 2019-es polgármester-választásról ismerhetik, ahol ő volt az ellenzék jelöltje.

Mint megírtuk, a várható névegyezés miatt az ellenzéki jelölt Dr. Varga István néven fog majd szerepelni a választáson. A névrokonos állításokról megkérdeztük a Fideszt is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Nem újkeletű módszer a választók összezavarására az azonos nevű jelöltek indítása. Miskolcon 2018-ban egy jelölt (Erdei Sándor alias Rokker Zsolti Miskolcon) kénytelen volt hivatalosan megváltoztatni a nevét, hogy így különböztesse meg magát egy azonos nevű riválisától, aki váratlanul elindult vele szemben. 2018-ban Felcsúton a Kétfarkú Kutyapárt trollkodott, és Mészáros Lőrinc lemondása után a fideszes Mészáros László ellen a független Mészáros Lászlót indította az időközi polgármester-választáson.

Oroszországban sem ismeretlen az ilyen fajta manipuláció, ahol a megtévesztést igyekeztek tökélyre fejleszteni. Szentpéterváron a tavaly szeptemberi helyi választáson az egyik választókerületben három jelöltnek nemcsak a neve volt teljesen azonos, de a három Borisz Visnyevszkij ráadásul megszólalásig hasonlított is is egymásra a hivatalos fotókon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!