A DK szerint Kaposváron névrokonokat vet be a Fidesz az ellenzéki jelölt ellen

2022. február 16. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Több forrásból megerősített információnk szerint a budapesti pártközpontból azt az utasítást kapta Somogy megye 1. választókörzetének fideszes jelöltje, Gelencsér Attila és kampánycsapata, hogy indítsanak aláírásgyűjtést a DK és az ellenzék közös jelöltjének, Varga István és Horváth Ákos névrokonának. A Fidesz célja egyértelmű: névrokonokkal trükközve próbálják meg megosztani az egyesült ellenzék szavazótáborát” – írja közleményben a Demokratikus Koalíció.

Maga az összellenzéki jelölt, Varga István azt állítja, a Fidesz ezekkel a névrokonokkal akarja megosztani a szavazatokat, ezért indítana rá egy Varga István nevű embert, de ajánlásokat gyűjtenek Horváth Ákos névre is – az ellenzéki Horváth Ákos az előválasztásban volt Varga ellenfele.

Az ellenzéki Varga és a DK is felszólította Gelencsér Attilát, hogy „azonnal hagyjon fel a névrokonokkal való trükközésekkel”. Varga a Népszavának minderről azt is mondta, „örülök, hogy Varga Istvánban gazdag a vidékünk, most már csak Gelencsér Attilából kellene kevesebb: ez lehet a kormány leváltásának záloga”. A félreértések elkerülése végett pedig ezentúl ő Dr. Varga Istvánként fog hivatkozni magára.

A fideszes Gelencsér Attila 2010-től négy évig Somogy 2-es választókerületének országgyűlési képviselője volt, aztán a térkép átrajzolása után 2014 óta pedig a Somogy 1-es választókerületé. 2018-ban a szavazatok 43,7 százalékát kapta, míg az ellenzéki kihívók összesen több mint 50 százalékot kaptak. Így az idei választásokon, egyetlen ellenzéki indulóval esélyes lehet egy ellenzéki győzelem is.

A névrokonos állításokról megkérdeztük a Fideszt is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Nem csak kaposvári nóvum ez, Miskolcon 2018-ban egy jelölt (Erdei Sándor alias Rokker Zsolti Miskolcon) kénytelen volt hivatalosan megváltoztatni a nevét, hogy így különböztesse meg magát egy azonos nevű riválisától, aki váratlanul elindult vele szemben. De külföldre is kitekinthetünk arra az esetre, amikor az oroszországi Szentpéterváron például a szeptemberi helyi választáson az egyik választókerületben három azonos nevű és a hivatalos fotójukon is megszólalásig hasonlító jelölt indult: Borisz Visnyevszkij, Borisz Visnyevszkij és Borisz Visnyevszkij.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!