Kovács Zoltán: A magyar választási rendszer az egyik legátláthatóbb és a legkevésbé befolyásolható Európában

2022. február 16. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar választási rendszer az egyik legátláthatóbb és a legkevésbé befolyásolható Európában, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legutóbbi jelentése is megállapított, mondta Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Demokrata lapnak.

Az EBESZ ugyanis teljes körű választási megfigyelő missziót (218 választási megfigyelőt) küld az április 3-i magyar országgyűlési választásra.

Kovács minderre most úgy reagált, a megfigyelők „megrendelésre” jönnek ide, mivel „januárban húsz, Magyarországon tevékenykedő, Soros György által finanszírozott szervezet tette nyilvánvalóvá, hogy ezt a megfigyelést rendeli meg az EBESZ-től” – idézi az államtitkárt az MTI.

Kovács szerint a kormány nem bánja, hogy jönnek a megfigyelők, ők szívesen megmutatnak nekik bármit, nincs titkolnivalójuk, és „ármánykodásra sem kell számítaniuk”. De azért megkérte az EBESZ-t, hogy „a létező eljárásrendnek megfelelően objektívan végezze tevékenységét, lehetetlenné téve a kettős mérce használatát”.

Az államtitkár arról is beszélt, az áprilisi országgyűlési választás nemcsak Magyarországnak, hanem Közép-Európának is kulcsfontosságú, mivel „ez a 60-80 milliós tömb ugyanis ma már alternatívát képez az unión belül a brüsszeli politikával szemben”.

Február elejétől lehet jelentkezni az EBESZ magyarországi választási megfigyelési missziójához tartozó pozíciókra, Budapesten kívül több vidéki nagyvárosba keresnek például sofőröket és biztonsági őröket. A hirdetésből arra lehet következtetni, hogy kilenc városban fogják ellenőrizni a választás tisztaságát az EBESZ-nek dolgozó megfigyelők, ugyanis Budapestre, Debrecenbe, Miskolcra, Szegedre, Győrbe, Pécsre, Nyíregyházára, Kecskemétre és Szombathelyre keresnek kisegítő munkatársakat.

Varga Judit igazságügyi miniszter minderre úgy reagált korábban, „egy dolog biztos: egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!